LEHÚZÁS

Brutálisan drágul a kávé, végképp luxuscikk lehet

Nem kizárt, hogy sokaknak megfizethetetlen lesz a napindító forró ital. Ugyanis a globális felmelegedés miatt eltûnhet a földről a kávétermelés 70 százalékát adó arabica fajta. Botanikusok kétségbeesetten keresik a megoldást.
  • Szerző: F. G.

Hiába csökkent év eleje óta 30 százalékkal a kávé tőzsdei ára, az áruházak pénztárainál jó esetben ugyanannyit fizetünk érte. A haszon valahol lecsapódik, mi viszont becsapódunk. Ez a pénztárcánkat érintő napi bosszúság, de a kávéfogyasztók számára ennél jóval borúsabb a jövő.

Kiveszőben a legjobb fajta

A leghíresebb angol botanikai intézet, a Royal Botanic Garden Kew tudósai kétségbeesetten keresik a megoldást, hogy

milyen új kávéfajtákkal lehetne helyettesíteni a klímaváltozás hatásai miatt eltűnő arabica fajtát.

Ez adja a világ kávéfogyasztásának 70 százalékát, a legnagyobb termelője pedig Brazília.

De még ha megtalálják is azt a hibrid változatot, ami ellenáll a felmelegedésnek, a nagymértékű talajerózió miatt nem lesz hol elültetni a kávécserjéket. És ez nemcsak Brazíliára igaz, hanem Etiópiára és az olcsóbb fajtákat termelő ázsiai országokra is.

Nincs még egy Brazília

Az már csak „hab a kávén”, hogy a fejlődő országok egyre több lakosa is rákapott a kávéra, évi 40-50 millió zsákkal kellene növelni a termelést a következő tíz évben - nyilatkozta korábban Andrea Illy, a híres cég elnök-vezérigazgatója a Bloombergnek...

Ez pedig több a teljes brazil termelésnél! Így szinte biztos, hogy a kávé az elkövetkező években drága luxuscikké válik az óriási mértékben növekvő kereslet, és globális felmelegedés okozta problémák miatt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?