LEHÚZÁS

Befellegzett az átverős termékbemutatóknak!

Mostantól sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak az idős embereket ócska árukkal és komoly pénzekkel átverő csalókra.

Felszámolja a megtévesztő, a vásárlókat megkárosító, túlárazott termékek bemutatóit a Magyar Nemzeti Bank, összefogva a Gazdasági Versenyhivatallal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal. Az új jogszabályok már életbe is léptek, így például

nem lehet ajándéksorsolással csábítani a vevőket,

valamint hitelfelvételre ösztönözni őket a termékbemutatók során.

Az új jogszabályváltozás viszont csak akkor működhet a gyakorlatban, ha a vásárlók kellőképpen körültekintőek ezeken a bemutatókon, így kiszűrhetik azt, ha nyilvánvaló átverésről van szó. Minden esetben meg kell fontolják, ténylegesen szükségük van-e az adott termékre, tájékozódniuk kell, máshol mennyibe kerül a termék, és ha ajándéksorsolás reklámját látják, hitelt kínálnak számukra, jelezzék a hatóságok felé.

A szigorúbb szabályozástól azt várják, hogy majd csökkenni fog a részvételi kedv, így kevesebb lesz a potenciálisan veszélyeztetett vásárlók száma is.

A három ellenőrző intézmény a gyanús bemutatókkal kapcsolatos eljárásaik során folyamatosan együttműködnek, kiemelt hangsúlyt fektetve arra, hogy a törvénymódosítások elérjék a kitűzött célokat, tehát a csalások megelőzését és a fogyasztók, főként az idősek védelmét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?