LEHÚZÁS

Bármikor fejünkre eshetnek az orosz rakéták. Sorozatos balesetek!

Milliárdos sikkasztások és sorozatos ûrbalesetek teszik kérdésessé az orosz ûrprogram jövőjét. Rakéta hajtómûvek robbannak fel, fontos szállítmányok tûnnek el az ûrben, a földön pedig a korrupció dollár milliárdokkal rövidíti meg az ágazatot.
  • Szerző: Ripost

Olyan sok csapást érte az orosz űripart rövid időn belül, hogy felmerül a kérdés: vajon egy nemzet, amely úttörő szerepet játszott az űrkutatásban, és azóta is az egyik legfontosabb szereplője ennek az ágazatnak, képes-e tovább haladni a megkezdett útján. Az orosz űripar összeomlása olyan lenne, mint a Római Birodalom bukása - idézte Pavel Luzint, az ágazattal foglalkozó elemzőt a napi.hu.

Veszélyben a nemzetközi program

Az elmúlt hetekben egyik alkalommal a Progress teherszállító űrhajó hajtóművei mondtak 

 

csütörtököt, máskor egy fontos szállítmányt veszítettek el, amely az ISS űrbázisra vitt volna felszerelést az ott dolgozó asztronautáknak.

Az orosz űrprogram megroggyanása komoly fejfájást okoz a globális űrkutatásnak is. Dmitrij Rogozin, az illetékes miniszterelnök-helyettes szerint Oroszország juttatja az űrbe az összes felbocsátandó műhold 40 százalékát. Az amerikai űrsikló-flotta 2011-es leépítése óta egyedül a Szojuz űrhajókkal lehet embert juttatni az ISS-re, amely egyébként 150 milliárd dollárjában van a nemzetközi közösségnek.

 Morális válság, korrupció

A sok évig megbízhatóan működő Progress 2010 óta egyre sűrűbben előforduló hibáinak okai között valószínűleg az elhatalmasodó korrupció és az ágazatban eluralkodott morális válság játszik szerepet. Ezt támasztja alá, hogy a Progressel előforduló problémákkal egy időben a kereskedelmi műholdak pályára állítására használatos Protonnal is bajok vannak.

A könyvvizsgálók 92 milliárd rubel (1,8 milliárd dollár) értékű "pénzügyi szabálytalanságot" találtak a Roszkozmosz, az orosz szövetségi űrhivatal tavalyi elszámolásaiban - közölte Tatyána Golikova, a legfelső ellenőrző kamara vezetője.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?