LEHÚZÁS

Az ünnepek alatt is csalókra vadásznak az ellenőrök!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal emberei idén is keményen ellenőrzik a karácsonyi ünnepekhez kötődő termékeket! Ha szabálytalanságot észlelnek, azonnal lecsapnak a csalókra és az ócska élemiszerekre! De a NAV sem lazsál!
  • Szerző: Ripost

Tavaly az országos téli élelmiszer-ellenőrzéseken a hivatal ellenőrei 21,6 millió forint bírságot szabtak ki 145 esetben. Akkor összesen 5045 ellenőrzést végeztek, és 6,2 tonna terméket vontak ki a forgalomból. A fogyasztói szokásokat követve kiemelten ellenőrizték a friss húsokat, a hal és haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, a virslit, az édesipari termékeket, a mézet, a déligyümölcsöket, valamint a borokat és a pezsgőket. A fokozott ellenőrzés érintette az élelmiszer előállító és forgalmazó létesítményeket, beleértve a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket és az állatszállításokat is – közölte korábban a Nébih. És ez idén sem lesz másképp!

Meglepi a NÉBIH-től

A karácsonyi szezonális élelmiszerek ellenőrzésén túl a NÉBIH élelmiszerbiztonsági tájékoztató anyagokkal és kampányokkal is készül: Ételt csak okosan, Szupermenta, Szabad a gazdi – weboldalain, hogy ezzel is segítse a lakosságot az ünnepi készülődésbenk. Példaként említik a nyersanyagok beszerzésére, az ételek készítésére, tárolására vonatkozó jó tanácsokat, a gyökeres fenyőfák kezelésével kapcsolatos tudnivalókat, vagy éppen a szilveszteri petárdázáshoz kötődő állatvédelmi információkat is.

De azért a többieknek sem érdemes lazítani a renden, tisztaságon és a minőségen, hiszen, mindenki mást is ellenőrizhetnek szúrópróbaszerűen! És reméljük a számlaadási kötelezettségről sem feletkezik meg senki, mert a NAV is ott lesz mindenhol. Könnyen lehet, hogy ezúttal épp Mikulásnak öltöznek majd a pénzügyőrök.

A NAV is elvegyül a forgatagban

Szilveszterig a forgalmas helyeken, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint az ünnepekre szervezett vásárokon a nap bármely időszakában, akár munkaidőn kívül és hétvégén is számítani lehet adóellenőrökre.

Az országos ellenőrzések a szezonális kereskedelemre és szolgáltatásokra összpontosítanak, jellemzően az ünnepekhez - Mikulás-nap, advent, karácsony, szilveszter - és a téli sportokhoz kapcsolódnak. A NAV munkatársai évek óta figyelik ilyenkor a csokoládéfigurák, szaloncukrok árusítóit, valamint a sportszerkölcsönzőket és -szervizeket. A szezonalitás nem zárja ki egyéb vállalkozások ellenőrzését, így például akár kisállat-kozmetikákba is betérhetnek a revizorok.

Az ellenőrzések elsődleges célja a szabálytalankodók kiszűrése, valamint a vásárlók és a költségvetés érdekeinek védelme. Az ellenőrök többek között azt vizsgálják, hogy a kereskedők, szolgáltatók adnak-e szabályos bizonylatot, online pénztárgépüket megfelelően használják-e, bejelentik-e alkalmazottaikat, a kereskedők számot tudnak-e adni áruik eredetéről. Bizonyos üzletekben forgalomszámlálás is várható: a NAV munkatársai a helyszínen kísérik figyelemmel a bevételek bizonylatolását, és az adatokat összevetik az online pénztárgépek adataival - olvasható a NAV közleményében.

És ezeket olvastad már?