LEHÚZÁS

A kemény hideg miatt tovább drágulhat a krumpli!

Tavaly 22 százalékkal drágult a burgonya. Csak ront a helyzeten az időjárás, egy készülő rendelet miatt pedig egekbe is szökhet az alapzöldség ára.
  • Szerző: M. Elek

Szigorítaná az étkezési burgonya forgalomba hozatali szabályait a földművelésügyi tárca - írta a Magyar Idők.

A Földművelésügyi Minisztériumnak a kormany.hu-n közzétett rendelettervezete szerint csak olyan étkezési burgonya kerülhet kereskedelmi forgalomba, amely ép, nincs eltávolított része, és nem hiányos, tiszta és kemény, legkisebb átmérője pedig nem lehet kisebb 3,5 centiméternél.

Szigorú feltételek
 

Az előrecsomagolt és ömlesztett áru is csak nagyjából egyforma burgonyákat tartalmazhat. A csomagoláson pedig minden esetben fel kell tüntetni a megnevezést, a fajtanevet, a csomagoló és forgalmazó nevét és címét, a csomagolás időpontját, a származási országot, valamint a burgonya főzési típusát - ismerteti a lap. Korábban ugyanis többször is előfordult, hogy ipari felhasználásra szánt vagy vetőburgonyát akartak eladni a trükkös kereskedők étkezési krumpliként. 

Ez mind rendben is van, de az új kritériumoknak megfelelően szortírozni, csomagolni és ellenőrizni mindezt többletköltségeket fog jelenteni, amit minden bizonnyal a vásárlókkal fizettetnek meg!

Ráadásul a vetésterület évek óta folyamatosan csökken. Így egyre kevesebb burgonyát takarítanak be a gazdálkodók, és a 2015-ös évben a termésátlag is alacsonyabb volt a korábbiakhoz képest. Az ismeretlen származású vetőburgonyáknál pedig felütötte a fejét a baktériumos gyűrűs rothadás nevű betegség, ami tovább csökkentette a termést.

Mindez az árakra is kihatással van.

A hazai burgonya termelői ára az Agrárgazdasági Kutatóintézet szeptember végi adatai szerint 78–140 forint között alakult kilogrammonként, az átlagár 22 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. 

Decemberben viszont a piaci árak már átlagosan 98-300 forint körül mozogtak.

Sajnos tovább romolhat a helyzet a kemény fagy miatt. Ezt a hideget ugyanis csak az előírásszerűen tárolt krumpli bírja ki.

+4 fok alatt sajnos a gumó keményítőtartalma átalakul, amitől jellegzetesen édes ízű, vagyis főzésre alkalmatlan lesz a krumpli.

A szakszerű tárolás viszont megint csak költségnövelő tényező...

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?