LEHÚZÁS

5 alapvető jog - ha ismered őket, többé nem vernek át reklámokkal!

Talán veled is előfordult már, hogy túl könnyen bedőltél egy-egy becsapós reklámnak. De talán fogalmad sincs a fogyasztói jogaidról, melyek a pénzedért cserébe megilletnek téged.
  • Szerző: Ripost

14 országban indít közös felvilágosító kampányt az Európai Bizottság és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, köztük Magyarországon is. A cél, hogy tudatosabb vásárlók legyünk. A kampány tervezői 5 célt tűztek ki, azt zseretnék elérni, hogy minden vásárló tisztában legyen a következő jogaival:

1. Garancia

Minden esetben jogod van a hibás árukat megjavíttatni vagy kicseréltetni 2 éven belül – akkor is, ha utolsó darab volt, vagy ha akciósan vetted. NINCS kivétel!

2. Visszaküldheted!

Ha interneten keresztül vásároltál valamit, jogod van 14 napon belül magyarázat nélkül visszaküldeni – a pénzt kérdés nélkül vissza kell fizetniük.

3. Tilos a hazudozás

Jogod van tisztességes reklámokat látni, tehát senki nem ígérhet olyat egy hirdetésben, amit nem tud betartani, és fordítva: ha valaki például akciót hirdet, akkor azt köteles meg is tartani - és nem csak két darabbal...
 

4. Csak semmi kiskapuzás!

Jogod van tisztességtelen kikötések nélküli szerződéshez! A szerződésben nem rejthetnek el sunyiságot. Ez elsősorban a termékbemutatókkal egybekötött utazásoknál és a nyaralási jogok értékesítésénél szokott felmerülni. Hiába szerepel lehetetlen kitétel az apróbetűs részben, ez nem lesz érvényes!
Alapvető jogokról, így a garanciáról vagy a 14 napos úgynevezett elállási jogról  - azaz arról, hogy két héten belül bármilyen szerződést felbonthatsz -  semmiképpen nem mondathatnak le, írásban sem. 

 5.  Ha külföldön vásároltál, akkor is vannak jogaid!

Ha külföldön vásárolt áruval kapcsolatban támad problémád, az Európai Fogyasztói Központok ingyen segítenek az ügyintézésben!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?