LEHÚZÁS

10 pokoli önámítás, amitől üres marad a zsebed!

Jól hangzik, jól néz ki, de zabálja a pénzed. Összegyûjtöttük a legátlátszóbb lehúzásokat, amiket jobb, ha elkerülsz!
címkék:
  • Szerző: Ripost

„Ez az egy süti nem számít!” „Még egy epizód belefér lefekvés előtt!” Ismerősen hangzik? Minden nap füllentünk magunknak, de sajnos ez a pénzügyeinkkel kapcsolatban is így van, ami már sokkal kevésbé ártatlan dolog.
Tartsd be a következőket  és nem fognak lehúzni!

1.    "Tényleg szükségem van rá!"

A legújabb okostelefonra? A rendszeres hétvégi bulizásra? A milliós esküvőre? Aha, értjük.
Vedd észre: sokszor nincs igazán szükséged ezekre a dolgokra, csak SZERETNÉD őket. Ha pedig nincs rá valóban szükséged, akkor akár le is mondhatsz róluk – nem dől össze a világ, viszont egy csomó pénzed megmarad.

2.    "A bank pénzét ingyen használom!"

Hát nem. Igaz, egyre könnyebben vágják hozzád a hitelkártyákat, gyorshiteleket, de egyszer ezeket is el kell kezdeni visszaköhögni, az pedig a kamatokkal együtt húzós lesz. Pláne, ha ezek miatt újabb kölcsönre váltasz…

3.    "A lehető legkisebb részletet akarom fizetni!"

Igen, mint mindenki. Csakhogy ez nagyon drága! Ha egy kölcsöntörlesztésnél csak a minimumot vállalod havonta, akkor sokkal rosszabbul jársz a végére – többet és tovább fizetsz, mintha egy kicsit többet áldoznál rá a havi büdzséből.

4.    "Á, nekem soha nem lesz elég pénzem!"

Ki mondta? Egy csomó példát tudunk, akik a semmiből jöttek és mára dúzsgazdagok – nézd csak meg például Oprah Winfrey-t. Ha továbbra is csak keseregsz, előbb-utóbb beteljesül a jóslat! Gondolkodj pozitívan és adj magadnak esélyt!


5.    "Muszáj megvennem, iszonyúan le van árazva!"

Dehogy muszáj. Attól, hogy valami mostcsak 2000 Ft, pedig egy hete még 10000 volt, még nem spórolsz rajta 8 ropit, mert nincs is rá szükséged. Ha nem lenne akciós, eszedbe se jutna megvenni, így tehát csak kidobtál az ablakon két ezrest.


6.    "Mindenki hitelre vesz autót!"

Igen, aztán fogja is a fejét. Ahogy kigördülsz vele a szalonból, elbuktad az értéke 20%-át, ráadásul évekig nyögöd a részleteit, akkor is, amikor már nem csillog olyan szépen vagy csak az szervizbe ingázol vele. Fizess ki egy összegben egy kisebbet vagy öregebbet és imádni fogod a szabadságot.


7.    "Ezt megérdemlem!"

A kávét a kávézóban a konyhai helyett? Az új rucit prémiumosztás után? Így sosem fogsz előre jutni! Ha összeszámolod, hogy a kis önjutalmazásaid mennyibe is kerülnek, rájönnél, hogy mennyivel előrébb tartanál, ha ezeknek az árát inkább félretennéd.

8.    "Ez csak pénz!"

Ez kicsit úgy hangzik, mintha azt mondanád: „Ugyan már, ez csak levegő!” Ugyanúgy szükségünk van rá az élethez – a gazdagok soha nem fitymálják le a jelentőségét. Az tény, hogy a pénz nem boldogít, de a hiánya bizony boldogtalanná tehet!

9.    "Úgyse élünk örökké!"

Nem, de ahhoz elég hosszú ideig, hogy kilátástalan öregkor várjon, ha fiatalon mindent felélsz. Értjük, hogy most akarod élvezni az életet, de hidd el, nagyon szomorú lesz, amikor elfogy mindened – nemcsak a pénzed, de a lehetőségeid és az erőd is, hogy újrateremtsd.


10.    "Valahogy majd csak lesz!"

Igen, tényleg megnyerheted a lottóötöst, csak éppen nem túl valószínű. Az annál inkább, hogy nagy szerencse helyett valami váratlan baj üssön be – mondjuk egy baleset vagy a munkahelyed megszűnése. Készülj fel, akkor nem érhet utol a csőd!

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?