MANI

Ennyivel jár jobban egy gyermeket vállaló lakásvásárló

A gyerekeseket vagy gyereket vállalókat segítő állami támogatások jelentősen megkönnyítik a lakáshoz jutást. Pontosan ennyivel.
  • Szerző: MZ/X

Az állami lakástámogatások jelentősen megdobták a lakásárakat az utóbbi években, ami megnehezítette a saját ingatlanhoz jutást azoknak, akik egyik támogatásra sem jogosultak. Kiszámolták, hogy mekkora különbség van egy saját ingatlan megvásárlásánál, ha családdal vagy önállóan, állami támogatások nélkül szeretnénk vásárolni.

Ennyibe kerül egy 50 milliós lakás egyedülállóként

Ennyibe kerül egy 50 milliós lakás egyedülállóként

Ennyibe kerül egy 50 milliós lakás egyedülállóként

Ha egy egyedülálló lakásvásárló szeretne egy 50 millió forintos használt lakást megvenni, ahhoz legalább 20%-os önerővel kell rendelkeznie. Ez az 50 millió forintos lakás esetén 10 millió forint. Emellé további 40 millió forint lakáskölcsönt kell felvennie. Legalább öt évre fixált kamatperiódus esetén, például az Erste Banknál ez 4,75 százalékos THM mellett, 25 éves futamidővel számolva, havi 225.523 forintra jön ki, a teljes visszafizetendő összeg pedig 67.739.700 forint a Bank360.hu számításai szerint.

A lakás megvétele után még be kell fizetni a visszterhes vagyonátruházási illetéket, ami az ingatlan árának a 4%-a, vagyis további kétmillió forint. Így a tőketartozáson felül az önerőt, a hitel költségeit és az illetéket figyelembe véve megközelíti a 40 millió forintot az összköltség. Vagyis mindennel együtt 25 év alatt majd 80 millió forintot szükséges kifizetni az 50 millió forintos lakásért, ha nem tudunk semmilyen állami támogatást igénybe venni.

Ennyibe kerül egy 50 milliós lakás családosként

Ennyibe kerül egy 50 milliós lakás családosként
Fotó: Shutterstock

Ennyibe kerül egy 50 milliós lakás családosként

Egészen más a helyzet, ha egy olyan kétgyermekes házaspár szeretné megvenni az ingatlant, akik terveznek egy harmadik gyermeket is és így jogosultak állami támogatásra. Számukra elérhető a tervezett gyermek miatt a 10 millió forintos babaváró hitel, melynek a 75%-át felhasználhatják önerőként. Emellett igénybe tudják venni a csok vissza nem térítendő támogatást is, ami a két meglévő és az egy vállalt gyermek után 2,2 millió forintot jelent. Mivel ez az összeg szintén beszámítható önerőként, összesen 9,7 millió forint önerővel rendelkeznek az állami támogatásoknak köszönhetően. A minimum elvárt 10 millió forinthoz saját zsebből mindössze 300.000 forintot kell kifizetniük.

A fennmaradó 40 millió forintot részben babaváró hitelből (2,5 millió forint), részben csok-hitelből (15 millió forint), részben pedig pedig piaci hitelből (22,5 millió forint) tudják kifizetni. Vagyis tételesen ezekre a költségekre számíthatnak:

  • a kamatmentes babaváró hitel törlesztőrészlete 20 éves futamidővel számolva havi 45.833 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 10.528.610 forint;
  • a 3 százalékos csok hitel törlesztőrészlete 25 éves futamidővel számolva 71.132 forint, a teljes visszafizetendő összeg 21.339.600 forint;
  • a piaci, 25 évre 4,97 százalékos THM-mel igényelhető hitel törlesztőrészlete 129.444 forint, a teljes visszafizetendő összeg így 38.916 000 forint.

Ennyibe kerül egy 50 milliós lakás családosként

Ennyibe kerül egy 50 milliós lakás családosként
Fotó: Shutterstock

A törlesztőrészlet így összesen 246.409 forintot tesz ki havonta, a teljes visszafizetendő összeg pedig 70.784.210 forint. Ez a harmadik gyermek megszületése után 4 millió forinttal csökken, vagyis hiába vett fel a család több hitelt, a kedvező kamatozás és a kedvezmények miatt végül kevesebbet kellett költeniük. Arról nem is beszélve, hogy nem kell évekig spórolni az önerőhöz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?