MANI

Kullancsszezon: Nagyobb, gyorsabb, okosabb vérszívók vadásznak ránk!

Egy új kullancsfaj kezd elterjedni az országban, ami a nálunk honos kullancsokhoz képest sokkal agresszívebb és ráadásként egy veszélyes betegséget is terjeszt.
  • Szerző: MZ/X

Már javában tart a kullancsszezon, így aki magasabb fűvel, aljnövényzettel borított területre kirándul, vagy füvet nyírni készül, védje magát zárt ruházattal vagy valamilyen kémiai anyaggal. Ezekhez az emberekhez lenne még egy kérése a tudósoknak: szóljanak nekik, ha látnak egyet a vérzéses lázat terjesztő kullancsfajtából. Segítségképp összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes tudni a hazai kullancsfajtákról.

Közeledik a kullancsszezon

Ezek a kullancsfajok honosak nálunk
Fotó: Pixabay.com

Milyen kullancsfajok honosak nálunk?

Itthon nagyjából 20-30 kullancsfaj él. Ezek közül 5-6 veszélyes az emberre és az állatokra, előbbire pedig az esetek 95%-ában a közönséges kullancs támad. A közönséges kullancs kicsi, lassú, esetlen, ráadásul vak is.

Hogyan támadnak a kullancsok?

A birkakullancs például a fűszálak, levelek árnyékos oldalán, közel a földhöz várja az áldozatát. A közönséges kullancs ezzel szemben 1-2 méter magasan, a fák lombján bujkál az árnyékban. A lábaikon lévő biokémiai radarral jó előre érzik, ha közeledik valaki és rá is vetik magukat. Emberre közvetlenül és közvetve többnyire kutya és macska által kerül rá.

Sok betegséget terjesztenek, de van ellenük riasztószer.

Terjed egy új kullancsfaj az országban
Fotó: Pixabay.com

Megjelent itthon egy veszélyesebb faj is

A Hyalomma (Hyalomma marginatum) kullancsot főleg az általa terjesztett vírus teszi félelmetessé, no meg az, hogy nagyon gyors, nagyra nő és agresszív is. Ráadásként a krími-kongói vérzéses lázat is terjesztik. Sok más fajjal ellentétben pedig nem csak lesből támad, hanem gyakran aktívan vadászik is és követi a kiszemelt áldozatát.

Hogy került az országba?

Eredeti élőhelyük Afrika és Ázsia déli része. Európába a klímaváltozás hozta őket, pontosabban a vándormadarak. A Hyalomma kullancsok ugyanis a madarakon élősködve, és így velük vándorolva jutottak el hozzánk, viszont az itt jellemző hideg telek korábban megölték őket. Mióta azonban jóval melegebb az idő még télen is, vígan élnek és szaporodnak.

Közeledik a kullancsszezon

Jelentsük be, ha látunk egyet!
Fotó: 123rf.com

Vadásszunk rájuk!

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontja új programjában azt kéri a lakosságtól, hogy az idei kullancsszezonban talált példányokat a megszokottnál tüzetesebben figyeljék meg és amennyiben Hyalomma egyedet találnak, jelezzék nekik. Erre a célra létrehoztak egy Kullancsfigyelő nevű honlapot is.

Hogyan lehet megkülönböztetni a hazai kullancsoktól?

Nagyobb és világos sávok vannak a lábukon. Ezenkívül az állat hátán barázdák találhatók. A megkülönböztetést segíti az állat formája is: vérszívás előtt ovális alakúak, a hátuk közepénél a legszélesebbek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?