MANI

Külföldi webshopból rendelsz? Így lesz gyorsabb és biztonságosabb a szállítás! (x)

Bámulatos, hogy manapság már tulajdonképpen azt rendelünk, amit csak akarunk, abból az országból, ahonnan csak szeretnénk. Óriási a kínálat, válogathatunk kedvünkre. Könnyen előfordulhat, hogy a kedvezőbb árat nem egy belföldi, hanem egy uniós, vagy egy harmadik országbeli webshop kínálja.
  • Szerző:

Mi a különbség, ha hazai webáruházból, az európai vámunió valamely országából, vagy ha harmadik országból rendelsz? Nézzük sorban!

Sokan tapasztalatból már tudják, hogy ha hazai webshopból rendelnek, akkor a megrendelt árut pár nap alatt megkapják, mivel jellemzően van belföldi raktára a webshopnak, és nem gond a megrendelést pik-pakk összekészíteni. Sőt, akkor is gyors a folyamat, ha nincs épp raktáron a kiszemelt termék, de beszerezhető. Az esetek többségében 2-3 nap a megrendeléstől számított átfutási idő. Ha a Posta átveszi a csomagodat a kereskedőtől, a legtöbb esetben 1 napon belül kiszállítja neked oda, ahova kérted, legyen ez a lakcímed vagy éppen egy MPL PostaPont.

Ha EU-ból rendeltél magadnak valamit, akkor értelemszerűen a távolság miatt hosszabb az átfutási idő a megrendelés és a kézbesítés között. Ebben az esetben vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy a kiválasztott webshop milyen szállítással vállalja a megrendelést. Van olyan e-kereskedő, aki naponta adja fel a csomagjait a célországba, de előfordul olyan is, hogy a webshop „összevár” több megrendelést az adott célországba, és csak heti egyszer – vagy annál is ritkábban – adja fel a csomagokat. Ami jó benne, hogy EU-ból (azaz vámuniós tagországból) érkező csomagok esetén nem kell áfát, vámot fizetni. Persze azért vannak kivételek. Léteznek olyan webshopok, amelyek úgy kínálják a terméket, hogy az ugyan fizikailag az Unióban van (EU-ban lévő raktárban van már az áru), de úgy érkezett meg, hogy közben nem történt meg a vámkezelés. Ilyenkor ez a feladat rád vár.

Most pedig nézzük meg, mi történik a csomaggal, ha harmadik országból rendelünk! Az EU-ból érkező csomaghoz hasonlóan, a távolság miatt még hosszabb az átfutási idő a megrendelés és a kézbesítés között. Érdemes utánanézni, hogy a kiválasztott webshop milyen szállítási lehetőségeket kínál. Ha pár dollárt még szánsz a megrendelésedre, és prémium szolgáltatást választasz, akkor a szállítási időt akár a felére is csökkentheted. Ha inkább a megtakarító, türelmesebb típusba tartozol, és ingyenes szállítással kéred a küldeményedet, akkor az többszáz hasonló csomagocskával (igazából egyszerű levélként) egy konténerben vagy zsákban indul útnak, több átrakodóponton megy át, és nagyjából 4-8 hét múlva érkezik meg Magyarországra. Persze, lehet szerencséd is egy gyorsabb érkezéssel, de ha meglepetésnek szánod a terméket, jobb, ha biztosra mész.

Harmadik országból történő rendelés esetén vámeljárásra is számíthatsz. Jelenleg még ezek az áruk 22 euróig adó-, 150 euróig vámmentesek, egyéb esetben vámeljárás indul. Ha az esetleges vámeljárás befejeződött, akkor kivisszük a küldeményt a megrendelésben megadott címre. Ha ingyenes szállítást választottál, akkor az érkezett áru közönséges levélben érkezik, amelyet postaládába kell dobnia a postásnak. Számíthatsz arra, hogy ha a küldemény mérete meghaladja a klasszikus postaláda bedobónyílásának méretét, akkor a postás nem is tudja kézbesíteni. Ilyenkor, ha adtál meg e-mail címet vagy telefonszámot rendeléskor, SMS-ben vagy e-mailben küld értesítést a posta. Ha nem volt a küldeményeden ilyen adat, akkor a kézbesítő értesítőt dob be neked, s azon lesz, melyik postán veheted át a küldeményed.

Most, hogy már tudod, mire számíthatsz az online rendelésnél, az ajándékok kiválasztása is könnyebb lehet. Közeleg a Black Friday és a karácsony, te kitaláltad már, hogy melyik kereskedőtől mit rendelsz?

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?