MANI

Már most meg kell rendelni külföldről a karácsonyi ajándékot

Különben biztosan nem ér ide időben. Aki inkább megvárja a nagy leárazásokat, szinte biztos, hogy lecsúszik az idei kiszállításról.
  • Szerző: MZ/X

Egyrészt változott a posta és a NAV vám és áfafizetési rendszere, másrészt a koronavírus hatása még mindig érződik: rengetegen rendelnek az interneten. Ez a két fő oka annak, ami miatt már most érdemes megrendelni külföldről- főleg Kínából- azokat az ajándékokat, amiket még biztosan szeretné betenni a fa alá.

Már most érdemes megrendelni a karácsonyi ajándékokat külföldről

A csomagküldeményeket rendezik a Magyar Posta ferencvárosi csomaglogisztikai üzemében.
MTI/Kovács Tamás

Mitől függ, hogy mennyi idő alatt ér ide a csomag?

Egyrészt attól, hogy melyik országból rendeljük. Az EU-n belülről hamarabb itt van, mint példádul Kínából. Az sem mindegy, milyen szállítási módot választunk. Szerencsére fel van tüntetve a külföldi webshopokban a várható szállítási idő, ami sok helyen több hét lehet. A távol-keleti országokból megrendelt áruk átfutási ideje például minimum 6-8 hét. Ha az EU-ból rendelünk, akkor még ráérünk, mivel jellemzően 1-2 hét a szállítási idő, ráadásul egy uniós kereskedőknek maximum 30 napja van arra, hogy leszállítsa a megrendelt árut, a kézhezvételt követő 14 napon belül pedig el is állhatunk a vásárlástól.

A külföldről érkező árut vámkezelni is kell

A külföldről érkező árut tartalmazó küldemény leggyakoribb kiindulási pontja Kína, ezt követi az Amerikai Egyesült Államok, Szingapúr, Japán, Malajzia, Dél-Korea és Hongkong. Ezekből az országokból érkező küldeményeket vámkezelni kell. Ez tovább növeli a kézbesítési időt. Emiatt aki a fenti országok valamelyikéből tervez ajándékot rendelni, már most tegye meg.

Áfát és vámot kell fizetni a kis értékű csomagok után is

Áfát és vámot kell fizetni a kis értékű csomagok után is.
Fotó: Magasi Dávid MD Kisalföld

Ennyit kell ráfizetni a csomagokra

2021 júliusától bármekkora értékben rendelünk csomagot az EU-n kívülről, vámot és áfát is kell érte fizetni. Vagyis megszűnt az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége, így minden 150 eurónál alacsonyabb értékű áru után áfát kell fizetni-olvasható a posta weboldalán. Fontos tudnivaló továbbá, hogy az Európai Unióba érkező, árutartalmú küldeményekre minden esetben vám-árunyilatkozatot kell benyújtani.

Vámteher változások 2021. július elsejétől

Áru értéke

Július elsejétől érvényes szabályok

0-22 euró

Vámmentes, de áfaköteles és értéktől függően postai vámkezelési díj köteles

22,1-150 euró

150,1 euró

Unió vámvételi áfa és postai vámkezelési díj köteles

Ennyit kell ráfizetni a külföldi csomaogokra

Ennyit kell ráfizetni a külföldi csomaogokra
Fotó: Profimedia

A következő táblázat azt tartalmazza, hogy 2021. július 1-jétől a 150 euró alatti értékű, magánszemélyeknek szóló küldemények vámkezeléséhez mekkora postai vámügynöki szolgáltatási díjak tartoznak majd:

Szolgáltatás

Szolgáltatás tartalma

Értékhatár

Online fizetés

Utánvétes fizetés

Automatikus postai vámkezelés

Csökkentett adattartalmú vám-árunyilatkozattal való vámkezelés magánszemélyek részére, a címzett a Magyar Postán keresztül fizeti meg az áfát.

0-10 EUR

399 Ft

799 Ft

10,1-22 EUR

499 Ft

899 Ft

22,01-50 EUR

599 Ft

999 Ft

50,1-100 EUR

899 Ft

1399 Ft

100,01-150 EUR

1399 Ft

1899 Ft

Automatikus postai vámkezelés IOSS alkalmazásával

Csökkentett adattartalmú vám-árunyilatkozattal lefolytatott vámkezelés magánszemélyek részére, az áfafizetés vásárláskor történik.

0-150 EUR

399 Ft

799 Ft

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?