MANI

Ezt te tudtad? Kötelező megnézetni otthon 6 évente a vezetékek állapotát

Kevesen ismerik azt a kötelezettséget, amelyik az elektromos hálózattal kapcsolatban terheli a tulajdonosokat, és folyamatosan meg is kell ennek felelni, még az albérletbe kiadott lakásoknál is.
  • Szerző: MZ/X

Az ingatlan vásárlásakor, bérbeadásakor már szinte minden ingatlantulajdonos találkozott azzal a kötelezettséggel, hogy energetikai tanúsítványt kell készíteni, készíttetni és azt a vevő, bérlő részére át kell adni. Itt sajnos azonban nem ér véget az elektromos hálózattal kapcsolatos kötelezettsége a lakástulajdonosoknak.

Az előírásról

Egy rendelet alapján a lakóépületek és a munkahelyek tekintetében is szigorú előírás van arra, hogy a villamossági hálózat kialakítását, valamint egyes események bekövetkeztét követően, illetve a használat során periodikusan felülvizsgálatot kell végezni villamos hálózaton és berendezéseken – olvasható a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének honlapján.

Mi számít lakóépületnek?

A rendelet lakóépületként határozza meg a lakhatás, üdülés célját szolgáló építményeket, a lakóközösségbe szervezett, több lakásból álló épületeket (pl.: a társasházakat), beleértve az ezekhez tartozó kiszolgáló helyiségeket is, továbbá az ilyen ingatlanok elhelyezésére szolgáló építményt vagy ez erre alkalmas telket is.

Milyen időközönként kell leellenőriztetni a vezetékeket?

A villamos biztonsági felülvizsgálatot a lakástulajdonosnak a lakóépületek villamos berendezésein, folyamatosan, legalább 6 évente el kell végezni. Az sem közismert tény, hogy nem csak ez az időszakos felülvizsgálat kötelezettsége terheli a tulajdonosokat, mert a lakások villamos felülvizsgálatát akkor is kötelező elvégeztetni, ha azt bérbe adják vagy eladják, átruházzák. A bérlők biztonságát szolgálja ez a rendelkezés, mert a bérleti szerződés alapján a bérbeadónak egy biztonságos elektromos hálózattal rendelkező bérleményt kell folyamatosan szolgáltatnia.

Van ez alól kivétel?

Van. Nem szükséges a lakások villamos biztonsági felülvizsgálata, ha két feltétel együttesen teljesül. Az egyik, hogy a lakásban fázisonként 32 A-nél nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem van, és a másik, hogy a 30 mA-nél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek a berendezések.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A felülvizsgálat során tapasztalt hiányosságok pótlása, problémák megszüntetése felülvizsgálat végzője által meghatározott időpontban, vagy ennek hiányában a következő felújítása idején végzendő el.

Csak lakásokra vonatkozik ez a kötelezettség?

Nem. A lakások mellett a munkahelyekre is vonatkozik, beleértve az otthoni munkavégzést során használt ingatlanokat is. Ezen eseteben a felülvizsgálatot nem 6, hanem legalább 3 évente el kell végezni a munkahelyek tekintetében.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?