MANI

Itt a lista: ide utazhatunk magyar védettségi igazolvánnyal

Aki megkapta már a koronavírus elleni védőoltását és megérkezett hozzá az ezért járó védettségi igazolvány, a következő országokba utazhat korlátozások nélkül.
  • Szerző: MZ/X

Az oltásoknak köszönhetően nemcsak a külföldi nyaralás válik lehetségessé, de a karantén- és PCR-tesztelési kötelezettség is megszűnik, persze nem mindenhol. Összegyűjtöttük, hová lehet korlátozások nélkül elutazni, és azt is, hogy milyen feltételekkel.

Melyik külföldi országba lehet korlátozások nélkül utazni?

Melyik külföldi országba lehet korlátozások nélkül utazni?
Fotó: 123RF

Hová utazhat korlátozás nélkül, akinek van igazolványa?

Belföldön gyakorlatilag bárhová: szállodába, kempingbe, étterembe, múzeumba, állatkertbe, fürdőbe és várhatóan strandra is. Külföldre jelenleg a Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint 7 országba biztos.

A szabadon látogatható országok a következők:

  • Bahrein
  • Észak-Macedón Köztársaság
  • Horvátország
  • Montenegró
  • Szerb Köztársaság
  • Szlovénia
  • Törökország

A Bahrein-be utazók figyelmébe

A védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok on-arrival vehetik fel a vízumot a repülőtéren. A BeAware Bahrain applikációt kötelező letölteni, mivel a Ramadán, vagyis a szent hónap befejezésével, csak ebben az applikációban érvényesített védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek látogathatják többek között a vendéglátóhelyeket, sport-, rendezvény- és szabadidőközpontokat, fitnesz-termeket és a szállodák éttermeit.

Az Észak-Macedón Köztársaságba utazók figyelmébe

Turista célú beutazásra Észak-Macedónia irányából továbbra sincs lehetőség Görögországba. Átutazás esetében az országba való belépéstől számított 3 órán belül ki kell lépni onnan.

Horvátországba utazók figyelmébe

A beutazónak a határon (vagy ha kérik tőle) fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát is, amelyen mindkét oltási dátum szerepel (EESZT-ből letölthető). A beutazás emellett csak akkor lehetséges, ha a második oltást követően eltelt 14 nap. A 7-18 év közötti, oltással nem rendelkező fiatalkorúak beutazása pedig főszabályként továbbra is teszttel lehetséges.

Horvátországba is lehet menni oltási igazolvánnyal

Horvátországba is lehet menni oltási igazolvánnyal

Montenegróba utazók figyelmébe

A montenegrói hatóságok fokozott rendszerességgel és szigorral ellenőrzik a közegészségügyi szabályok betartását. Azok megsértése, főleg a maszk viselés, a fizikai távolságtartás, vagy a gyülekezési tilalom megsértése miatt 100-tól 2.000 euróig büntethetők (35-710.000 Ft) a turisták is.

Szerbiába utazók figyelmébe

Korlátozás nélkül akkor lehet belépi az országba, ha megkaptuk a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát, kivéve azt, aki Astra Zeneca-t kapott. Náluk elég az első oltás, és persze mellé a védettségi kártya.

Szlovéniába utazók figyelmébe

Továbbra is kötelező a maszkviselés beltéren, de kültéren csak akkor, ha nem tartható a szükséges védőtávolság. Kijárási korlátozás nincs az országban.

Törökországba utazók figyelmébe

A Konzuli Szolgálat felhívja a magyarok figyelmét arra, hogy csak feltétlenül szükséges esetekben utazzanak a délkelet-anatóliai térség következő tartományaiba: Siirt, Tunceli, Ağrı, Bingöl, Muş, Batman, Van, valamint Hakkari és Diyarbakır.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?