MANI

Komoly szigorítás jön a hiteleknél, nem lesz egyszerű felvenni

Arra akarják rávenni az embereket, hogy inkább a drágább, de biztonságosabb megoldásokat keressék.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Szigorítják a hitelfelvételt ősztől a Bankmonitor piaci információi szerint. Csak az eddig elvihető kölcsön felét kaphatná meg az, aki változó kamatozású hitelt akar, és kevesebbet keres, mint havi nettó 500 ezer forint. Õk a fizetésük legfeljebb 25 százalékát fordíthatnák törlesztésre, a mostani 50 százalék helyett.

Egy család, amelynek havi 300 ezer forint összjövedelme van, most havi 150 ezer forintig vállalhat törlesztést, és ennek alapján legfeljebb 28 millió forint hitelt kaphat. A szigorítás után már csak az összjövedelmük negyedét, havi 75 ezer forintot fordíthatnának törlesztésre, és legfeljebb 14 milliós hitelt kaphatnának - magyarázták a Bankmonitor példáján keresztül.

Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője szerint szeptembertől változhat meg a hitelezés szabályrendszere, és csökkenhet a változó kamatozású hitelek felvehető összege a felére.

A magyar jegybank a korábbi hírek szerint azért változtatna a szabályozáson, hogy minél több válasszanak fix kamatozású hitelt. Ezek drágábbak, de biztonságosabbak, mint a változó kamatozásúak, amelyek törlesztője akár háromhavonta változhat. Binder István jegybanki szóvivő két hete annyit már elmondott: intézkedésekre készülnek, hogy az ügyfelek inkább a hosszú távú, biztonságos törlesztőrészleteket válasszák. Ezzel kapcsolatban a jegybank tárgyal a bankszövetséggel. A most kiszivárgott információkkal kapcsolatban a jegybank és a bankszövetség is későbbre ígért részleteket.

címkék:
És ezeket olvastad már?