MANI

Koccanás után kihagyható a biztosító?

A Magyar Biztosítók Szövetsége által készített applikációnak hál,a ma már pillanatok alatt bejelenthető egy káresemény. De minden esetben megéri ezt megtenni?
  • Szerző: Ripost

Elegendő egy elhibázott tolatás vagy egy tizedmásodperc késedelemmel megnyomott fék, és máris megtörténik a koccanás. Gyakran nem kérdés, hogy ki a felelős az okozott kárért, ami ilyenkor nem is tűnik túl súlyosnak. Rendezhető ilyenkor a kártérítés biztosító nélkül is? A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szerint igen, de nem éri meg kihagyni őket.

Akár károkozók, akár károsultak vagyunk egy ilyen helyzetben, mivel rendelkezünk kötelező gépjárműfelelősség-biztosítással, a jogvédő iroda szerint mindenképp érdemes kitölteni a baleseti bejelentőt kis anyagi kár esetén is.

Ne kezdjünk el egyezkedni, ha valaki megsérült

Ha személyi sérülés történt, ne kezdjünk el egyezkedni. Ilyenkor kötelező kihívni a rendőrséget. Akkor is szólni kell a hatóságnak, ha a másik fél külföldi, vagy ha elhagyja a helyszínt az, akivel ütköztünk. De akkor is mindenképpen hívjunk rendőrt, ha vitás a felelősség kérdése.  

Figyeljünk a határidőkre!

Egyéb esetekben a károkozó felelősségbiztosítója felé áll fenn kárbejelentési kötelezettség. Ennek határideje károsultként 30 nap, károkozóként 5 (!) munkanap.

Amennyiben ezt a határidőt elmulasztjuk, az nem jelenti a biztosító mentesülését, vagyis a későbbi bejelentés alapján is térítenie kell a biztosítónak.

Mit nyerhetünk az egyezséggel?

Elsőre úgy tűnhet, hogy egy fix összeg villámgyors kifizetése előnyösebb, mint a biztosítós ügyintézés. Főleg, ha mi okoztuk a kárt. Ugyanis károkozóként a biztosítónk ronthatja a bonus-malus besorolásunkat, tehát magasabb díjat kell fizetnünk a továbbiakban. Károsultként is kecsegtető lehet az azonnali pénzszerzés, hogy az esetleges sérüléseket azonnal ki tudjuk javíttatni.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a gyors döntések utólag tévesnek bizonyulnak. A javítás során kiderülhet, hogy több elem károsodott, vagy az értékcsökkenéssel nem számoltunk. Előfordul, hogy a helyszínen még együttműködő károkozó később már nem lesz az, vagy a károsult jelentkezik újabb és újabb követelésekkel.

Éppen ezért mindkét fél érdeke, hogy kitöltsük a baleseti bejelentőt, így ugyanis írásban rögzíthetjük a baleset körülményeit, az adatokat, valamint fotók is készülnek a károkról. Az ügy pedig megnyugtatóan zárul.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Rögtön puha mézeskalács
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?