MANI

Kiadták a riasztást: ha vettél ilyet a Müllerben, ne használd!

Mérgező anyag oldódhat ki a bambusztálkából.
  • Szerző: Ripost

Magyarországi boltokba is jutott azokból a bambusztálkákból, amelyekből határérték feletti formaldehid és melamin kioldódást mértek a hatóságok Németországban.

A magyarországi Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal(Nébih) oldalán azt közölte, a kínai eredetű termékből hazánkba is érkezett, a Müller Drogéria üzletibe.

A termékek márkája: Bamboo Fibre Products

  • SUNNY flamingó motívumos 20 cm-s bambusz tányér - Tételazonosító: 81601
  • SUNNY kerek bambusz tálca 30 cm-s – Tételazonosító: 81594
  • SUNNY flamingó motívumos 14 cm-s bambusz salátástálka - Tételazonosító: 81604
  • SUNNY flamingó motívumos 20 cm-s bambusz salátástálka - Tételazonosító: 81605

Mivel a termékből formaldehid és melamin oldódhat ki, ezért a Nébih kéri a vásárlókat, hogy aki rendelkezik háztartásában a fenti azonosítókkal ellátott tálkával, ne használja azt!

A melamin nitrogéntartalmú, heterociklusos, aromás szerves vegyület. Elsősorban a műanyagiparban alkalmazzák formaldehidgyanták készítésére, de ciromazin származékát rovarölő szerként is felhasználják. A melamin tartalmú edényekből, konyhai eszközökből hő hatására melamin oldódhat ki, amely vesekárosodást idézhet elő.

A formaldehid pedig olyan vegyület, amelyet főként műanyag gyanták, ragasztók előállításához használnak, de megtalálható a kipufogógázokban és a cigarettafüstben is. Kis mennyiségben élelmiszerekben is előfordulhat természetes módon, illetve szennyezőanyagként, például műanyagokból történő kioldódás révén. A formaldehid az emberi szervezetbe leggyakrabban a levegővel együtt kerül be. Nagy mennyiségű belélegzése szem- és légzőszervi irritációt okoz, hosszútávon pedig növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.

És ezeket olvastad már?