MANI

Kész az adóbevallás, de van még dolgunk!

Az adóhatóság elkészítette közel négymillió magyar adóbevallását (egészen pontosan: a bevallás tervezetét). De kérdés, hogy nekünk van-e bármi teendőnk? Mi van, ha nem csinálunk semmit? A Ripost összeszedte a tennivalókat. Figyeljünk, mert a felelősség a miénk, és még az 1 százalékról is rendelkeznünk kell!
  • Szerző: R.A.

Idén először az adóhatóság elkészítette csaknem négymillió ember adóbevallását. Az első tapasztalatok alapján eddig jónak és működőképesnek tűnik az új rendszer. Itt volt az ideje, hogy ne kelljen mindenkinek egyenként gyártania a bevallását, hiszen az adóhatóságnál van minden adatunk, és egy számítógépes rendszerrel ezekből elvileg könnyedén kiszámíthatják az „egyszerű adózók” egyenlegét. De figyelem: így sem maradunk feladat nélkül! Még akkor sem, ha nem kapunk levelet a NAV-tól – a bevallást ugyanis csak az kapja meg papíron is, aki március 15-ig kérte azt.

Mire figyeljünk?

A legfontosabb: nekünk kell ellenőriznünk, hogy az adatok stimmelnek-e! A hatóság az alapján számol, hogy milyen adatok érkeznek hozzá – de kérdés, hogy minden adat náluk van-e? A munkaadó bejelentett-e minket? Tud-e az adóhatóság az esetleges adókedvezményekről?  Arra nekünk kell figyelnünk, hogy az adatok helyesek legyenek, és ne hiányozzon belőle semmi.

- A NAV-féle bevallási tervezetben például nem szerepelnek olyan bevételek, amiket esetleg magánszemélytől kaptunk, ingatlanbérbeadás vagy eladás esetén. A külföldről érkező jövedelmet sem veszik figyelembe. Arról nekünk kell gondoskodnunk, hogy ezek bekerüljenek a bevallásba, mert különben megbüntethetnek minket!

- Ha sehonnan máshonnan nincs bevételünk, csak a munkahelyünkről, akkor is érdemes ellenőrizni a számokat, hiszen bárki bármikor tévedhet, viszont a felelősség a miénk!

- Érdemes ellenőriznünk a családi adókedvezményt: a szülők közül ki veszi azt igénybe, és számolt-e vele az adóhatóság! Ha tavaly pár hónapig nem volt jövedelmünk, akkor most visszamenőleg érvényesíteni tudjuk a családi adókedvezményt, azokra a hónapokra is. De ezzel a NAV nem biztos, hogy számol helyettünk!

 

Kérjük ki és nézzük meg a bevallást!

Aki nem csinál semmit, automatikusan hivatalossá válik számára a NAV által elkészített tervezet, melyért ő a felelős. Ez azt jelenti, hogy ha a bevallás szerint még tartozásunk van, azt be is vasalják rajtunk!

Ezért mindenképpen érdemes megnézni, hogy rendben van-e a bevallás.

- Ha van elektronikus ügyfélkapunk, az online felületen megnézhetjük a bevallást. Ha nincs ügyfélkapunk, és nem is kértük, hogy küldjék el postán a tervezetet, az adóhatóság valamelyik ügyfélszolgálatán kaphatjuk kézhez a kinyomtatott bevallást.

A pontos részletekről, illetve arról, hogy mi a teendő, ha nem értünk egyet a bevallással, a szerdán megjelenő napilapban olvashat átfogó összeállítást!

 

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legjobb töltött káposzta receptek
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?