Létrehozva: 2018.07.04.

Képeken a múlt

Lenyûgözõ választékot kínál a Nemzeti Fotótár.

Szerző P. Petra

Június 1-jén több mint 220 ezer fotóval elindult a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Archívumának honlapja az archivum.mtva.hu címen. Ez hatalmas képmennyiségnek tűnhet, de a Fotóarchívum több mint 13 millió eredeti negatívot és csaknem 2 millió digitalizált fotót őriz. A Nemzeti Fotótárban közrebocsátott felvételek száma a munka előrehaladtával folyamatosan bővül, jelenleg már több mint 230 ezer kép érhető el. A tervek szerint havonta 10 ezer fotó kerül az Archívumba. A képanyag tematikus bontásban (életkép, kultúra, tájkép, természet, történelem, sport) és szabadszavasan is kereshető, 2000 Ft/fotó áron magánfelhasználásra nyomban meg is vásárolható.

A honlap készítői lépésről lépésre teszik hozzáférhetővé a nagyközönség számára az általuk őrzött, feldolgozott és folyamatosan digitalizált legkülönfélébb anyagokat: fotókat, szöveges híreket, mozgóképet, prózai és zenei hanganyagot, grafikonokat, ábrákat. Az integrált archívum és az egységesített adatkezelés a nagyközönség tájékozódását is segíti. Az MTVA egyesített közgyűjteményei 1881-től, a Magyar Távirati Iroda alapításától napjainkig a nemzet kulturális vagyonát alkotják és gyarapítják.

A következő lépésre július 15-én kerül sor, amikor a Sajtóadatbank anyagaival bővül a kínálat: elérhetővé válik az MTI kőnyomatos híreinek digitalizált, kereshető gyűjteménye az 1887 és 1949 közti időszakban, illetve 1956-ban és a rendszerváltás két esztendejében (1989–1990). Az érdeklődők és a kutatók számára is meglepetéseket tartalmazó gyűjteményben megtalálhatók a Bizalmas kiadás, a Rádiófigyelő és a Magyar Országos Tudósító (MOT) anyagai is. Júliustól a Rádió- és Televízió Újság 2007-ig megjelent digitalizált lapszámai is felkerülnek a portálra, a prózai archívum indulása pedig szeptemberben várható.

 

Később a Rádió Hangarchívumának anyagai, illetve a Zenei Archívum páratlan kincsei kerülnek fel a honlapra, végül, a következő esztendőtől a Mozgókép Archívum mutatkozik be gazdag, tematikusan szerteágazó kínálatával. Az egyesített archívumban őrzött nemzeti vagyon nagysága és szellemi értéke ekkor válik majd minden korosztály számára pontosan érzékelhetővé, mindennapi életében, munkájában, tanulásában nélkülözhetetlenné.

„Egy közgyűjtemény online térben történő megjelenése lehetőséget teremt arra, hogy az eddig nem látott/hallott, a magyar audiovizuális örökségünket képező tartalmakkal találkozzon a felhasználó. Az MTVA archívuma a Nemzeti fotótárral indította el az archivum.mtva.hu oldalt. Jelenleg 230.000 fotó érhető el, de az archívumban 13 millió negatív várakozik még digitalizálása. A jövőben a sajtó archívumot, a prózai és zenei archívumot, a kottatári kölcsönzői rendszert, illetve a mozgókép archívumot lehet majd elérni. A közgyűjteményi feladaton kívül az oldal kereskedelmi célokat is ellát, így akár magánszemélyként, akár céges előfizetőként is jogtiszta tartalmakhoz férhet hozzá a felhasználó” – mondta Répászky Lipót, az MTVA Archívum osztályvezetője.

 

Szerző P. Petra

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámával indult és azzal is zárult az F1-es sprintfutam

origo.hu

Kiderült, hogy mikor térhet vissza az Uber Budapestre

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

travelo.hu

Nem túl jó hír az Ausztriába igyekvőknek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!