MANIMÉKER

2,8 milliárdért eladó ez a gyönyörű barokk kastély

Igazi időutazáson vehet részt az a szerencsés, akit a tulajdonos vendégül lát a Bükkösdi Petrovszky-kastély falai között.
  • Szerző: Buster

A felújított épületet 1999-ben vásárolta meg egy Ybl-díjas építész, aki alig néhány mesteremberrel, saját kezűleg újította föl a legmagasabb műemlékvédelem alatt álló barokk épületegyüttest, amely ma 2,8 milliárd forintért várja új gazdáját.

Fotó: Jakab Csaba

Az építész nem csak az 1786-ban épült kastélyért, de a műkincsekért is rajong, így belépve az ember valóban a régmúlt időkben érezheti magát, hiszen minden berendezési tárgy azokból az időkből származik, amikor Bükkösdön megfordult a főúri társadalom színe-java. A díszteremben ott áll Erzsébet királyné, vagyis Sissi fésülködőasztala, de a legendás királynő egykori ágya is a kastély hálószobáját díszíti. A kastély két korhű zongorája közül pedig az egyiken egykor maga Bartók Béla írta remekműveit. A kertben ott áll öreg platánfa, amit még Vörösmarty Mihály ültetett.

Fotó: Jakab Csaba

Állami gazdaság és nevelőintézet is volt a kastélyban

A barokk építészeti remekmű azonban nem csak pompát látott fennállása 234 éve alatt. 1803-ban meghalt az utolsó Petrovszky, akinek a felesége, Ida 1832-ig birtokolta a kastélyt. Halála után a Jeszenszky család örökölte oldalágon. 1949-ben államosították a területet és állami gazdaságot alakítottak ki a kastélyból és a hozzá tartozó területből. Behajtottak 1500 birkát az épületbe. A díszteremből lett az állatorvosi szoba, mellette pedig az ellető kapott helyet. Ezekben az években leromlott a kastély állapota. 1956-ban nevelőintézet lett a kastélyból. 40 éven át voltak itt a gyerekek, majd három éven át üresen állt, amíg a mostani tulajdonosa meg nem vette és nem kezdte meg a felújítást.

Fotó: Jakab Csaba

Sissi hálószobájában állt ez az ágy, amit 1906-ban ajándékozott el Ferenc József a turai Schossberger báró feleségének. 1992-ben került az építész birtokába, aki egy BÁV aukción talált rá. Természetesen ma már csak dísztárgyként funkcionál.

Fotó: Jakab Csaba

A 16 hektáros kert egyik éke a hatalmas platánfa, amit maga Vörösmarty Mihály ültetett, aki Perczel Mór házitanítója volt és a '48-as szabadságharc után szegődött ide Bonyhádról. Az író-költő két éven át állt a Jeszenszky család szolgálatában.

Fotó: Jakab Csaba

A kastély díszterme igazi ritkaság, hiszen mindkét oldalán három-három hatalmas ablakkal rendelkezik. Az 1700-as években az ablakok száma jelezte a család elismertségét és csak nagyon keveseknek adatott meg, hogy egy oldalon két ablaknál többet építsenek a kastélyaikba.

Fotó: Jakab Csaba

A kastély parkjában áll egy apró kápolna is, amit 1739-ben, jóval a kastély építése előtt szenteltek fel. A karzatra vezető lépcsőt a mai napig megőrizték eredeti állapotában.

Fotó: Jakab Csaba

Az épületegyüttes mögött található egy földalatti kripta is, ahol a Petrovszky és a Jeszenszky család jeles képviselőinek földi maradványait őrzik a falba vájt kamrák.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?