MANI

Jön az új húszezres. Tízezrest kínálnak tizenötezerért!

Két-három egymást követő sorszámú bankjegy becses darab lehet egy gyûjteményben. Legutóbb, az új tízezreseket viszont sorozatban adták a bankjegykiadó automaták, megölve a varázst. Hamarosan ismét kezdődhet a vadászat: jönnek az új húszezresek.
  • Szerző: Ripost

 

 

Folytatja a bankjegyek cseréjét a Magyar Nemzeti Bank. Mélységes titok övezi egyelőre az új húszezer forintos külalakját és a forgalomba hozataluk időpontját is. Pedig a hírek szerint küszöbön a kibocsátás. Az új formájú, több biztonsági elemet tartalmazó bankók már bizonyosan az MNB trezorjaiban pihennek.

A bankjegyek lecserélése tavaly kezdődött. December óta az 1997-ben debütáló tízezresek felét már kicserélte újakra a jegybank. Az elhasznált bankók forgalomból való végleges kivonása még hosszú folyamat. Addig a régi és az új tízezresekkel is fizethetünk.

Az új pénzek ez év elején izgalomba hozták a forgalmi pénzekre specializálódott gyűjtőket, mert a bankjegykiadó automaták szinte ontották a Pénzjegynyomdából frissen kikerülő, hajtatlan, még forgalomban korábban nem lévő, sorszámkövető pénzeket.

 

 

Kezdetben tetemes felárral árulták a szerencsevadászok a hazai és külföldi hirdetési portálokon a sorszámkövető tízezreseket, ám hamar kiderült, hogy az ATM-ek szinte csak így adják ki a pénzt, ezért hamar névértékre süllyedt az áruk. Néhány hete keverve kerülnek az automatákba a bankjegyek, hogy ne vonjanak ki túl sok darabot a gyűjtők.

Azért próbálkozók még mindig vannak. Az egyik hirdetési portálon ezekben a napokban is kínálnak két tízezrest, ráadásul nem is hajtatlanul, darabonként 15 ezer forintért. Csodaszámba menne, ha ennyiért elkelne. Egy másik hirdető a hajtatlan kvartettért megelégedne 20 százalékos felárral.

Már csak keveset kell várni, hogy megindulhasson a vadászat az új, sorszámkövető húszezresekre.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?