MANI

Így töröld magad az internetről!

Lehetséges-e egyáltalán teljesen eltûnni a világhálóról? Vannak olyan ingyenes és fizetős oldalak, amik a segítségünkre lehetnek ebben! A munka nagy része viszont a miénk lesz!
  • Szerző: Ripost

Eljöhet az a pont, amikor megunjuk a kéretlen leveleket, a profiljaink karbantartását, a cyber-térben való létezést, és legszívesebben megnyomnánk egy óriási delete-gombot, ami eltüntet mindent, amit eddig posztoltunk. Lehetséges ez egyáltalán?

És mi történik akkor, ha már annyi helyre regisztráltunk, hogy nem is emlékszünk mindegyikre?

A kezdetek kezdetén, mikor elindult internetes létünk, az első dolog, amit tettünk, hogy létrehoztunk egy e-mail-fiókot. Mivel ez mindennek az origója, így a törlési folyamat utolsó eleme is egyben! Ha minden más helyről már töröltük magunkat, utolsó lépésként az e-mail- -fiókunkat kell majd megszüntetni.

Feltéve, ha sikerül eddig eljutni!

A legjobb helyzetben akkor vagyunk, ha emlékszünk minden egyes weboldalra, applikációra, programra, ahol használtuk AZT a bizonyos levelezési címet. És persze akkor, ha egyetlen egy e-mail-címünk van. Az ebben a kiváltságos helyzetben lévőknek nincs más dolga, mint felkeresni ezeket a helyeket, és bejelentkezni. Majd egyszerűen megkeresni a „fiók törlése” gombot, és kész is. Kifejezetten valószínűtlen, hogy tíz emberből egynél több ilyen szerencsésről beszélhetünk!

Mit tehetünk akkor, ha nem egy e-mail címünk van, amivel regisztrálgattunk, és nem is tudjuk már, hogy hova?

A legtöbb, az internetről való teljes eltűnéssel foglalkozó oldal és cikk a Deseat.me svéd honlapot ajánlja. Ez az oldal azzal az ígérettel kecsegtet, hogy felkutat minden, az adott e-mail címhez tartozó webhelyet, ahova valaha is regisztráltunk! Sőt, felkínálja a lehetőséget, hogy csak hírlevelekről iratkozzunk le, vagy véglegesen töröljük a fiókokat a felkutatott listából. Magát a leiratkozást nem hajtja végre automatikusan, de felkínálja a szolgáltatás leiratkozó linkjét nekünk. Természetesen banki rossz adós, és körözési listáról nem törülhetjük magunkat.

Meg fogunk lepődni, hogy hány helyen van használatban az e-mail-címünk!

A levelezési címünk után a második legtöbb hozzáférést a Facebook- -profilunkhoz adjuk meg különböző játékoknak, alkalmazásoknak. Ezek karbantartásáról és törléséről már korábban írtunk. 

Abban az esetben, ha a Deseat.me nem hozta meg a várt eredményt, vagy tudjuk, hogy a program nem talált meg mindent, ahol regisztráltunk (mert ez előfordul), akkor keressük fel az accaunkiller.com-ot vagy a justdelete.me-t.

Mindkét helyen végigböngészhetjük a lehetséges helyeket, ahova regisztrálhattunk, és törölhetjük magunkat. Lassabb megoldás, főleg, ha nem tudjuk fejből, mit keresünk, de a teljes anonimitást elérni nagy munka!

Azoknak, akiknek ideje nincs, viszont pénze annál inkább, az abine.com felkeresése ajánlott. A cég DeleteMe opciója nem is túl drága, és valószínűleg hatásosabb, mint ha mi magunk próbáljuk a digitális lábnyomainkat eltüntetni.

Lehetőségnek ott van még a Google Search Console, ahol az elavult tartalmainkat törölhetjük, például blogokat!

Amint ezekkel mind megvagyunk, keressünk rá a saját nevünkre. Valószínűleg fog még a keresőmotor találni ezt-azt velünk kapcsolatban. Az alábbi linken megkérhetjük őket, hogy ezeket tüntessék el:

https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch&hl=hu

Ha ezeket a lépéseket kiaknáztuk, utolsó lépésként töröljük e-mail- -fiókunkat, és elégedetten dőljünk hátra, láthatatlanok lettünk! Persze nem a hatóságok számára, csupán az átlag internetfelhasználók körében.

Mielőtt azonban nekiállunk eltüntetni digitális valónkat, érdemes azt is a mérlegre tenni, hogy a törlést visszacsinálni szinte lehetetlen!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?