MANI

Így készíts tökéletes fotókat a mobiloddal!

Manapság szinte minden mobiltelefonban van kamera, vagy kisebb, vagy nagyobb felbontású. Ezzel a néhány trükkel típus- és márkafüggetlenül készíthetünk profi képeket!
  • Szerző: MZ/x

Házi-drón

Az egyre divatosabb drónok -főleg a jobb minőségű és nagyobb felbontású felvételek készítésére alkalmasak- több tíz ezer forintba kerülnek, az engedélyről nem is beszélve, amiket a használatukhoz be kell szerezni. Ráadásul, sok helyen (pl. egy állatkertben) nem is használhatók.

Annak, aki nem mondana le a „légi felvételekről”, de nem is áldozna rengeteg időt és pénzt egy drónra, nincs más dolga, mint vásárolni egy héliummal töltött lufit!

Partikellékesnél, az állatkert/vidámpark előtti árusoknál, vagy az interneten is beszerezhető lufi kiválóan alkalmas légi felvételek készítésére!

A használata során ezekre kell odafigyelni:

  • akkorát vagy annyi lufit vegyünk, ami elbírja a telefonunkat, és a 2-3 méter (minél könnyebb anyagból készült) zsinórt
  • erősen rögzítsük a telefont a lufihoz
  • lassan engedjük föl a lufit a levegőbe
  • víz felett fokozott óvatossággal használjuk, vagy tegyük a telefont vízálló tokba
  • kerüljük el az éles és hegyes ágakat, elektromos vezetékeket a lufi használata közben, nehogy kidurranjon

A kép vagy videó elkészítéséhez használjunk Bluetooth-os kioldót, vagy hangvezérlést, illetve állítsuk be az időzítést! Még nyugodt időjárási viszonyok esetén is (kis szélben pedig annál inkább) sorozatfelvételt készítsünk, és utólag válaszuk ki a legjobban sikerültet!

Napszemüveg

Napos időben vagy szembe-fényben hasznos trükk, ha a rajtunk lévő napszemüveget a kamera lencséje elé tartjuk, miközben fényképezünk. Sokkal szebb és kontrasztosabb képek készíthetők így!

Lyukkamera

Camera obscura fotó készítéséhez tartsunk a zsebünkben egy kisebb kartonpapír darabot, amit otthon egy helyes tárgy segítségével előre kilyukasztottunk. Bámulatos fotókat készíthetünk ezzel a módszerrel!

3D hatás

Egy fehér kartonlapból kivágott kerettel egyedi látványt kölcsönözhetünk az egyszerűbb képeknek is. Szinte életre kelnek az apróbb tárgyak, ételek ezzel a kis trükkel!

Egyedi panoráma

A panorámafelvétel készítésének lehetősége nem kell, hogy kimerüljön a tájképekben! Egy egyszerű trükkel egészen egyedi fényképeket készíthetünk! Kérjük meg egy barátunkat, barátnőnket (vagy egy megbízhatónak tűnő idegent), hogy készítsen panoráma fotót nagyon lassan, és amikor az egyik fotó elkészült, egyszerűen kerüljük meg a fotóst hátulról és vegyünk fel nagyon hasonló vagy merőben mást pózt!

Zoom

Egy távcső kamera elé helyezésével nem csak a távol lévő tárgyakat, embereket hozhatjuk közelebb, de automatikusan egy keretet is adunk a képnek! Figyeljünk a lencsék tisztaságára, nehogy egy folt beárnyékolja a felvételt!

Makró

A közel lévő tárgyak minél részletesebb lefotózásának trükkje a víz, vagy egy nagyító! Tegyünk egy apró vízcseppet a kamera lencséjére és ha van, kapcsoljuk be a makró funkciót is a telefonon! Ezzel a technikával a pók lábán lévő szőrt is lekaphatjuk!

Víz alatti képek

Egy teljesen, vagy félig víz alatt készült kép elképesztően mutatós. Az erre a célra készített vízálló tokok több ezer forintba kerülnek, de ezzel az egyszerű trükkel a telefont is megóvjuk, és az elkészült kép is egészen egyedi lesz.

Tegyük a telefont (a kamerájával lefelé) egy üvegpohárba! Állítsunk be rajta időzítést és sorozatfelvételt. Tegyük a poharat a vízbe és nyomjuk a vízfelszín alá annyira, amennyire a pohár magassága engedi. Akinek van kéznél egy mélyebb, öblösebb váza, használja azt.

Víz alatti hatást úgy is elérhetünk, ha imitáljuk a fény víz alatti törését. Ehhez töltsünk meg egy vizes palackot tetszőleges színű (pl. sima víz, vagy tintával színezett kék színű víz) folyadékkal. Ezután helyezzük rá egy erős fényforrásra (pl. LED lámpa) és kicsit rázzuk meg a palackot! Amíg a víz mozog a palackban készítsük el a felvételt!

Tisztaságmánia

Azokból a telefonokból, amiken van vaku, készíthetünk UV-lámpát, ami tökéletesen alkalmas a szemnek nem látható szennyeződések lefényképezésére, és a bankjegyek leellenőrzésére is. Ehhez annyit kell tennünk, hogy leragasztjuk a vakut egy darab celluxszal, amit először kék filccel besatírozunk. Majd újabb réteg cellux következik és ezúttal lila filces satírozás. Végül egy újabb réteg kékre satírozott cellux felrakásával el is készültünk. Az „ideális” fotó elkészítéséhez teljes sötétség szükséges! A bankjegy ellenőrzéshez pedig kapcsoljuk be a zseblámpa funkciót a mobilon.

Az igazán éles képek elkészítéséhez

  • használat előtt tisztítsuk meg egy puha ronggyal a lencsét,
  • egy jó fotóhoz fényre van szükség! (Ha kevés a fény, használjunk minél nagyobb záridőt, vagyis a gomb lenyomása és a fotó elkészülése között eltelt idő legyen minél hosszabb!)
  • Használjuk a fókuszt! Arra a tárgyra vagy személyre irányítsuk a telefon fókuszát (a legtöbb esetben a képernyő megérintésével tehetjük ezt meg), amit a legélesebbnek szeretnénk látni! A legtöbb telefon automatikus fókusszal működik, amit kikapcsolhatunk vagy felülbírálhatunk az ujjunkkal.
  • Ehhez persze az kell, hogy tartsuk stabilan a telefont, két kézzel, vagy valaminek nekitámasztva!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?