Létrehozva: 2017.04.02.

Így csökkenthetjük a számláinkat néhány egyszerű trükkel

Volt egy régi reklám, melyben azt harsogták, hogy "Szökik a gáz!". Sajnos azonban ez egy valós jelenség. Hiszen ha figyelmetlenül és energiatakarékosság nélkül fõzünk, rengeteg felesleges gázt pazarolhatunk el. Íme néhány tipp a Riposttól, hogy gazdaságosabb legyen a mindennapi fõzõcskézés.

- A mélyhűtőből kivett húst sokszor azonnal beletesszük a fazékba. Sokkal helyesebb, ha előbb hagyjuk felengedni. Ilyenkor ugyanis megtakarítjuk a rejtett hőt, valamint a konyha hőmérsékletére való felmelegítéshez szükséges hőmennyiséget. Ez persze nem vonatkozik azokra a mirelit-készítményre, amelyeket fagyott állapotban kell a forrásban lévő vízbe dobni.

- A legmagasabb hőmérséklet a láng csúcsában van, így ha túl nagy a láng, a túlérő csóva csak a levegőt a melegíti. Mindig vigyázzunk, hogy a gázláng ne érjen túl az edény szélén, mert ez okozza a legnagyobb energiapazarlást.

- Tegyünk mindig fedőt az edényekre.  A fedő alatt hamarabb fő meg minden, tehát kevesebb gáz kell, és az étel is ízletesebb lesz.

- Lehetőleg alacsony, széles edényben főzzünk, amikor csak lehet, A láng így nagyobb felületen éri az edényt, vagyis nagyobb felületen melegíti, így jobb a hőátadás és kevesebb gáz kell.

- A gáztűzhelyeken többféle nagyságú és teljesítményű égőfej van. Mindig a megfelelőt válasszuk. Kisebb edények és kevesebb ételmennyiséghez elég a kisebb láng is, míg a nagy fazekak számára tartogassuk a nagyobb lánggal rendelkezőeket.

- Ha erős a forrás, ne a fakanalat tegyük a fedő alá, hanem csökkentsük a gázlángot.

- Annyi vizet használjunk csak, amennyi éppen szükséges. Számításokkal bizonyították már, hogy 1 kg burgonya főzése 1,5 l vízben 25% veszteséget jelent. Negyedannyi vízmennyiség is elegendő lehet egy-egy főzés alkalmával, amivel nem csak vizet, de gázt is spórolunk, hiszen a kisebb mennyiség gyorsabban átmelegszik.

- Ha az étel vagy a sütemény elkészült, előbb zárjuk el a gázt és csak utána emeljük le a tűzhely lapjáról az ételt, illetve csak akkor vegyük ki a sütőből a süteményt, ha már elzártuk a gázt.

- Csak forrásig használjunk teljes lángot, utána elég, ha takaréklángon főzzünk tovább.

- Visszaesik, és nem sül egyenletesen a tészta, lassabban készül el a hús, ha a sütőajtót gyakran nyitogatjuk. Apró süteményt 3-5 perc, pogácsaféléket 10-12 perc, nagyobb tésztákat 20 perc elteltével nézzünk meg először. A korszerű sütőkön üveges ajtó van és belül világítás. Készítményünk állapota tehát kívülről, a sütőajtó kinyitása nélkül ellenőrizhető.

- A forrásban lévő ételt tartalmazó edényre hasonló nagyságú edényt helyezhetünk, amiben lassú párolást igénylő étel készülhet. Így külön gázfogyasztás nélkül is készíthetünk, melegen tarthatunk bármit. A toronyfőzéssel sok gáz takaríthatunk meg.

- Sok háziasszony, amikor hozzákezd a főzéshez, szinte ösztönös mozdulattal elsőként a gáztűzhelyt gyújtja be. De vajon minek? Ég a láng, míg tisztítja és aprítja a zöldséget, a burgonyát, a gombát. Ég, amíg pucolja a baromfit, szeleteli a húst, keresgéli a fűszereket, előveszi a lábosokat, konyhai eszközöket. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne mindezeket a műveleteket előbb elvégezni, és csak ha már a fazék rákerült a tűzhelyre, akkor begyújtani a lángot.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett a Született feleségek egyik legszexibb színésznője - fotók

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

borsonline.hu

Óriási fordulat a Házasság első látásra című műsorban, ezt ki gondolta volna?

mandiner.hu

Spanyolország döntött: fokozza a nyomást Magyarországon

metropol.hu

„Nem lesz egyszerű” – Komoly figyelmeztetést kapott Harry és Meghan

mandiner.hu

Frank Füredi: Úgy éreztük, mintha egy orwelli rémálomban lennénk

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!