MANI

Hogyan változtatta meg az okostelefon a telefonszám keresési szokásainkat?

A telefonszám kereső fontossága a világháló elterjedésével vált egyre hasznosabbá. Előtte minden ilyen tevékenység papíralapon vagy klasszikus tudakozón keresztül zajlott. (X)
  • Szerző: RIPOST

Amikor pedig az első Apple iPhone 2007-ben megjelent a piacon, nem mindenki volt meggyőződve arról, hogy ez helyettesítheti a hagyományos mobiltelefont. Majd berobbant a Google Android szoftverrendszere, amely forradalmasította a kapcsolatainkat.

Néhány tényezővel megpróbáljuk szemléltetni, hogy miért jobb lépést tartani a fejlődéssel.

Hozzáférés mindenütt

A Canalys Research szerint manapság mintegy 5 milliárd okostelefon van használatban az egész világon. Az internet-előfizetések száma a 2010-es 1,3 milliárdról 7,2 milliárdra emelkedett, ezek nagyobb többsége mobil előfizetés. A fejlődő országokban jelenleg több a mobilon lévő kommunikáció, mint a hagyományos emberi kapcsolat. Ez rémisztő! Ugyanis nem feltétlenül előny, hogy mindenütt elérhetőek vagyunk.

A telefonszám kereső és az appok

Akár taxit vagy ételt rendelünk, játékot játszunk, zenét hallgatunk, vagy bármit vásárolhatunk, nagy esély van egy okostelefon-alkalmazásra, amely 2010-ben még nem is létezett. A legtöbb és legnépszerűbb applikáció ingyenes. Mindezek mellett a fizetős appok is egyre inkább kezdenek elterjedni. A telefonszám tudakozó, illetve keresésre is számos alkalmazást találunk a Google Play-ben vagy az Apple Store-ban.

Forrás: Pixabay

Hol is vagyok?

A GPS néven ismert műholdas nyomkövető technológia, a mobiltelefon-tornyokból és a Wi-Fi hálózatokból származó információkkal kombinálva, az okostelefonokat hihetetlenül nagy teljesítményű nyomkövető eszközökké változtatta. A Google Maps és szerényebb testvérei lehetővé teszik, hogy még a leginkább irányadó fogyatékkal élők is könnyen megismerjék az ismeretlen helyeket.

Nézzünk utána

A tiszteletreméltó Encyclopedia Britannica 2010. évi kiadása, annak mind a 32 kötete talán az utolsó ilyen offline enciklopédia. A world wide web térnyerésével megszületett Wikipedia napról napra nő, hiszen ezt bárki ingyenesen használhatja és szerkesztheti. Ha valamit nem tudunk, itt biztosan megtaláljuk. Ennek mintájára léteznek online tudakozók is: Aranyoldalak.hu , hogy magyar példát is említsünk vagy USA-ban a Yellow Pages, amely a hagyományos telefonszám kereső online és naprakész változata. Van mód a különböző hazai telefonos szolgáltatók: Telekom, Telenor és Vodafone online felületein is böngészni.

Az innováció megállíthatatlan

A fentiekből láthatjuk, hogy a világháló és az okostelefonok megjelenése megkönnyítette a telefonszám keresést, az információhoz gyorsabban juthatunk hozzá és a találati pontosság is eredményesebb, mint a 2000-es évek előtt. Természetesen a telefonos tudakozók, keresők és az offline módszerek sem tűntek el, viszont a felhasználók csekély része él csak ezzel a lehetőséggel. A fejlődő online világ tehát jó, ugyanakkor rengeteg veszélyt is rejt magában, ha nem gondoskodunk kellően adataink védelméről!

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Karácsonyi halászlé receptek
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?