Létrehozva: 2017.10.23.

Hogyan válasszunk autósiskolát?

Rengeteg az autósiskola, amelyek egymással versenyeznek, hogy minél több tanulójuk legyen. Sok azonban tisztességtelen közülük. De hogyan szûrhetjük ki ezeket? Mi alapján válasszuk ki a megfelelõt?

1. Nézzünk utána az iskolának!

A Nemzeti Közlekedési Hatóság vezet egy listát, ami az autósiskolák teljesítményét elemzi. Az NKH mutatószámai kiszűrik a tisztességtelenül működőket.

A mutatószámok a következők:

• Az ÁKÓ (Átlagos Képzési Óraszám) megmutatja, hogy az adott iskola átlagosan hány óra alatt készít fel egy tanulót a sikeres vizsgára.

• A VSM (Vizsga Sikerességi Mutató) jelöli, hogy az összes elméleti és gyakorlati vizsgából hány volt sikeres.

• A KK (Képzési Költség) azt jelenti, mennyibe kerül az adott iskolánál egy átlagos képzés.

Az ÁKÓ segítségével arról tájékozódhatunk, hogy a minimális, előírt óraszámhoz képest (29ó) hány óra alatt szereztek jogosítványt a tanulók, százalékban kifejezve. Minél közelebb van a 100-hoz, annál kevesebb pótórát kell venni az adott iskolában.

A VSM az egyik legfontosabb mutató, hiszen ebből derül ki, hogy az adott iskolánál mekkora az elsőre sikeresen vizsgázók aránya. Minél magasabb, annál jobb. Minden autósiskola köteles a honlapján feltüntetni ezt a számot, és háromhavonta aktualizálni.

A KK-t a tanulók által befizetett összegekből számolják ki. Nincs benne az orvosi alkalmassági díja, az elsősegélyképzés és a vizsgadíj, a pályaalkalmassági vizsga díja és a jogsi kiállításának költsége.

A kiszemelt iskolákat itt lehet leellenőrizni: www.nkh.gov.hu, képzőszervek névjegyzéke menüpont.

2. Ne ár alapján döntsünk!

Ne feltétlenül az ár alapján döntsünk az adott iskola mellett vagy ellen! Az NKH adatai alapján jelenleg átlagosan 150-170 ezer forintért lehet jogosítványt szerezni. Tehát ennyire minimum számítsunk, ne dőljünk be a hirdetéseknek, amelyben azt ígérik, jogosítványunk lehet 120 000 forintért.

Azt érdemes tudni, hogy az autósiskolák jó része az elméleti tanfolyamok árából él, a vezetési óradíjakat az oktatók kapják (többek között ebből tankolnak). Épp ezért sok iskola olcsó vezetésórákkal hirdet akciókat, a tanulók pedig csak a sikeres KRESZ-vizsga után szembesülnek azzal, hogy hónapokig nem lesz szabad oktatójuk. Persze, a jogsi 10 000 forinttal olcsóbb lesz, csak az nem biztos, hogy el tudják kezdeni a gyakorlatot a kötelező határidőn belül!

Ezek a csapdák:

• ha egy iskola a gyakorlati órák bizonyos részét ingyen kínálja, akkor a 30 órán felüli plusz órák valószínűleg nagyon drágák lesznek (és biztosan szükségesnek ítélik majd az oktatók),

• ha olcsó vagy kedvezményes tanfolyamra iratkozunk be, a szerződés aláírása előtt minden homályos pontra kérdezzünk rá, ugyanis a kedvezmények általában valamilyen (nehezen tartható) feltételhez kötöttek

• vannak olyan iskolák, ahol maga a jogosítvány valóban olcsóbb, mint máshol, viszont ha megbukunk, akkor nagyon sok pótórát kell majd vennünk, igen magas áron.

3. A gyakorlati órákat vegyük figyelembe!

A következő két kérdésre derítsük ki a választ, mielőtt beiratkozunk valahova: hol lesz helyileg az elméleti tanfolyam és hol lesz a gyakorlati oktatás (rutin, forgalom)?

Nem mindegy, ugyanis sokkal többet fogunk gyakorlatra járni, mint elméletre. Ezért hiába van közel a tanfolyam, ha a város másik végén tanítanak meg vezetni. Azt sem árt tudni, hogy a legtöbb autósiskola jellemzően ugyanazokon a budapesti tanpályákon tanítja a járműkezelést, a tanpályák környékén (a kijelölt vizsgaútvonalakon) pedig a forgalmi oktatást.

Ezeket tartsuk észben

• Fontos tisztáznunk beiratkozás előtt, hogy az adott iskola felszámol-e külön díjat azért, ha menet közben átmennénk egy másik iskolába (mert pl. kiderül, hogy hónapokig nincs szabad oktatójuk).

• Ragaszkodjunk az előírt képzési óraszámokhoz.

• Az oktató személye szabadon választható, és menet közben is lehet más oktatót kérni.

• Panasszal az oktatóhoz vagy az iskolavezetőhöz érdemes fordulni; ha ez nem hoz megoldást, akkor a helyi kormányhivatalhoz kell menni.

• A gyakorlati oktatás csak a közlekedési hatóságok által névre szólóan kiállított és hitelesített vezetési karton birtokában kezdhető meg, amit minden óra alkalmával (a vezetés megkezdése előtt és a befejezése után is) alá kell írnunk.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

magyarnemzet.hu

Hosszú idő után először ültek tárgyalóasztalhoz az oroszok és ukránok

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!