Létrehozva: 2020.05.30.

Hogyan strandolhatunk idén?

Fokozatosan megnyitnak a fürdők és strandok az országban, a legtöbb a pünkösdi hétvégén. A fertőzésveszély minimalizálása érdekében viszont mind a vendégeknek, mind az üzemeltetőknek szigorú szabályokat kell betartania.

Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján ismertette azokat a járványügyi intézkedéseket, amiket be kell tartani a fürdők területén. Megjelent továbbá a Magyar Turisztikai Ügynökség koronavírus-kézikönyve is, ami járványvédelmi ajánlásokat tartalmaz többek között a fürdők és strandok üzemeltetőinek. Ezek alapján elmondható, hogy idén a fürdőzés másoktól csak tisztes távolságban lehetséges és gyakran kell majd a közösen használt felületeket fertőtleníteni. Utánajártunk mi várható még ezen kívül.

A tisztifőorvos intelmei

Alapszabály, hogy aki beteg vagy bőrproblémája van, ne menjen strandra. Ezen kívül, a beltéri medencéket nem lehet használni, a strandokon lévő épületekben pedig csak a zuhanyzók és mellékhelyiségek, kiszolgálóhelyiségek üzemelhetnek. Ezeket gyakran fertőtleníteni is kell majd, legalább óránként egyszer. Ugyanez igaz azokra a karórákra, amiket a belépéskor kapnak a látogatók. Ezeket minden használat után le kell fertőtleníteni. A medencék, stégek korlátait is félóránként muszáj lefertőtleníteni, a kültéri medencék vizében pedig 50mg/liter klórnak kell lennie, (ez a 100-szorosa annak, mint ami egy kád vízben van). A gyógyfürdők kültéri medencéi még nem nyithatnak ki, ahogy a pezsgőfürdőket, szaunákat sem lehet még beüzemelni.

A kültéri medencéket a tisztifőorvos kérése szerint mindenki csak úszásra, sportolásra használja, játékra, lubickolásra lehetőleg ne. Oda kell figyeli a megfelelő távolságra is a vízben, a parton, napozás közben. Az ideális az, ha legalább 16 négyzetméternyi terület jut minden strandolóra, strandoló családra. A medencében pedig egy főre legalább 4 négyzetméternyi vízfelület kell, hogy jusson.

A Magyar Turisztikai Ügynökség tanácsai

A most megjelent COVID-kézikönyvben, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ bevonásával készített az MTÜ többek között az áll, hogy a fürdőegységek, wellness részlegek korlátozzák a befogadóképességüket, és csak olyan kültéri medencéket üzemeltessenek, ahol biztosítható a vendégek közötti 1,5 méter távolság a vízben is. A zárt medencetereket és pihenőtereket nem árt óránkénti átszellőztetni. Továbbá azt ajánlják, hogy a pihetőterek tárgyainak számát (pl. padok, napozóágyak) is csökkentsék le, hogy elkerülhető legyen a zsúfoltság. A medencék mellett lévő szabad tereket is úgy kell berendezni, hogy legalább 1,5 méterre legyenek egymástól az emberek, ezzel összefüggésben pedig a korábbi 8 négyzetméter/fős pihenő területet 20 négyzetméter/ főre kell emelni, és ezek alapján kiszámolni a fürdő befogadóképességét.

A vendégeknek a medencébe lépés előtt és után is le kell zuhanyoznia, ezen túl pedig a fürdő valamennyi részlegében, helyiségében kötelezővé kell tenni a papucs használatát. A fürdő dolgozói lehetőleg védőfelszerelésben dolgozzanak (maszk, kesztyű), és legyen több helyen is kihelyezett kézfertőtlenítő a vendégek részére.

Fotó: Pixabay

Fürdőzés a természetes vizű strandokon

A koronavírus járvány idején a vendégek közötti ajánlott távolság betartása a tó és folyópartokon is nagyobb odafigyelést igényel. A fürdővíz használati engedéllyel rendelkező természetes fürdőhelyek azzal a feltétellel látogathatóak, hogy a túlzsúfoltság elkerülése érdekében a közös háztartásban élő személyeken kívüli személyek között 2 méter távolság betartása szükséges. Tehát annyi embert lehet csak beengedni a területre, hogy ez teljesíthető legyen. A pénztáraknál is csökkenteni kell a sorban állási időt, például több pénztár megnyitásával.

A fürdőhely területén, a büfékben és a mellékhelyiségekben, zuhanyzókban, öltözőkabinokban folyamatos fertőtlenítőszeres ezeken a strandokon is rendszeres takarítást kell elvégezni. A kontrollált vizű strandoknál is alkalmazandó előírásokon túl pedig a természetes vizek mentén lévő fürdőhelyeken a vízi szabadidős, sporteszközöket (kajak, vízibicikli) két használata között fertőtleníteni kell.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült döntése mindent megváltoztat

origo.hu

Alig takarja valami Tolvai Reni hatalmas melleit

metropol.hu

„Lenyűgöző látni” – Magyar válogatott focistáról áradozott ellenfélként a Bundesliga-edző

hirtv.hu

A brüsszeli rendőrég engedett az Antifa tagjai őrjöngésének + videó

life.hu

Heti horoszkóp 2024. április 15-21.: Az Oroszlán hullámvasúton utazik, a Szűznek önvizsgálatra van szüksége

hirtv.hu

Betiltotta és elképesztő vádakat fogalmazott meg a kerületi polgármester Orbánék konferenciájáról + videó

origo.hu

Szexképek kerültek fel az internetre Taylor Swiftről

mindmegette.hu

Így lesz csodásan dús a leander - íme az olasz trükk!

ripost.hu

Alig lehet ráismerni Magyarország korábbi ünnepelt sztárjára - fotók

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!