Létrehozva: 2016.10.04.

Ha ilyen az önéletrajzod, biztos behívnak állásinterjúra!

Sok munkakeresõ már a jelentkezésnél elbukik, mert az önéletrajza hiányos, átláthatatlan, vagy éppen mindenrõl szól, csak a lényegrõl nem. Egy jó CV-vel viszont nyílt utad van az állásinterjúkra - mutatjuk, hogyan írd meg!

Fénykép és alapadatok

  • Már nem szigorú szabály, hogy az önéletrajzra egy igazolványképnek kell felkerülnie, de azért a Photoshop és az okostelefonok aranykorában is legyen a képed visszafogott, csak te szerepelj rajta és hasonlítson is rád a fotód. Ne a képen spórolj – ez teszi ugyanis az első benyomást a HR-esre.
  • Az alapadatoknál nagyon figyelj arra, hogy pontosan add meg a telefonszámod, e-mailcímed és a címed, és bármennyire is szereted a beceneved, a CV-n csak a teljes neved szerepeljen! Ha az e-mailcímedben nem a neved szerepel, hanem valami számodra vicces szókapcsolat, akkor érdemes csinálnod egy új, a nevedből álló e-mailcímet – enélkül ugyanis senki nem vesz komolyan jelentkezőként!
  • Iskolák és korábbi munkahelyek

  • Az iskoláidat és a korábbi munkahelyeidet is időrendben visszafele sorold fel – az iskolákat a középiskoláig visszamenően, ha valamilyen speciális osztályba jártál, azt is írd fel. A főiskola esetében pedig szerepeljen a szak és a fokozat is!
  • Korábbi munkahelyeid esetében hónapra pontosan jelezd, hogy mettől meddig dolgoztál az adott cégnél – a cég teljes nevét írd le. Tedd hozzá, mi volt a munkaköröd, és pár rövid, lényegre törő mondatban azt is vázold fel, hogy mi volt a feladatod – a részletekre, ha érdekli, az állásinterjún úgyis rákérdez a munkáltató.
  • Azt illetően megoszlik a vélemény, hogy a diákmunkáknak is helyet kell-e kapniuk az önéletrajzunkban. Ha a későbbi szakmád tekintetében releváns, akkor mindenképpen érdemes felírni ezt is a CV-nkre.
  • Nyelvtudás, egyéb ismeretek

  • Az önéletrajzírásnál sokan abba a hibába esnek, hogy beírják a megszerzett nyelvvizsgáikat, miközben az adott nyelvet már rég nem azon a szinten beszélika CV-ben mindig az szerepeljen, hogy éppen milyen szinten ismerjed az adott nyelvet, különben sok kínos meglepetésben lehet részed!
  • Ugyanez igaz a jogosítványra vagy éppen a számítógépes ismeretekre is – ha már rettegsz a vezetéstől, vagy éppen több éve nem használtál már egy-egy programot, akkor hagyd ki az önéletrajzodból! Vagy pedig nagyon gyorsan feküdj rá a képességeid leporolására, hogy mire számon kérik rajtad, már ne okozzon problémát!
  • Érdeklődési kör, személyiségjegyek

    Itt tudod kicsit személyessé tenni az önéletrajzodat – de vigyázz, ne légy túl személyes! A munkáltató nem a CV-dből akar megismerni, arra ott az állásinterjú! Ide tömören írd le, amit szükségesnek találsz, és amivel felkeltheted a HR-es érdeklődését. Érdemes ezt a részt mindig kicsit az adott munkahely stílusára formázni, ha nem tűnik relevánsnak a cég profilja szempontjából, hogy mivel foglalkozunk a szabadidőnkben, akkor ezt a részt akár ki is hagyhatjuk!

     

    Fontos!

    - Az önéletrajzod mindig legyen letisztult, a HR-esnek ne kelljen benne bogarásznia, hogy megtaláljon egy-egy adatot – mivel rendszerint több tucat CV-ből válogathatnak, nem fognak energiát ölni egy salátaszerű önéletrajzba!

    - Egyre fontosabb szerepet kap a dizájn. A több tucat CV-ből ezen a téren tudsz kicsit kitűnni – válassz valamilyen visszafogott, de egyedi stílust, ami kellemes a szemnek, de nem vonja el a figyelmet az alapadatokról. Nem szépségversenyről van szó, hanem egy finom kis pluszról, amivel emlékezetesebbé teheted az önéletrajzodat.

    - A CV-dbe ne írj le valótlan dolgokat – ugyanis nagyon könnyű kideríteni, ha valamelyik pontban hazudsz. Ezzel pedig elvágod magad, akár egyszerre több cégnél is!

    - Egyre nagyobb szerepet kap a munka világában is a közösségi média, a HR-esek gyakran átvizsgálják a jelentkezők profilját is, mielőtt állásinterjúra hívnák őket. Ezért figyelj arra, hogy Facebookodon, Instagramodon vagy bármelyik oldaladon csak olyan képek, történetek jelenjenek meg rólad, amelyek nem rettentik el a munkaadókat az alkalmazásodtól!

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

    origo.hu

    Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

    borsonline.hu

    Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

    ripost.hu

    Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

    mandiner.hu

    Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

    origo.hu

    Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

    astronet.hu

    Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

    ripost.hu

    A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

    ripost.hu

    Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    MANI

    Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

    MANI

    Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

    MANI

    Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

    MANI

    Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

    MANI

    Sosem látott akciót jelentett be a Lidl

    MANI

    Felújítanád a lakást, de nincs sok pénzed rá? Hallottál már az Újrahasználati Központról? Megmutatjuk neked a kincseit

    MANI

    SZÉP kártya tulajdonosok, figyelem: eddig költhető el adómentesen a tavalyi juttatás

    MANI

    Erre figyeljünk a lakásbiztosítás váltásakor