MANI

Vasárnap itt a gyereknap: de mit ünneplünk pontosan gyermeknapon?

Május utolsó vasárnapja minden évben a gyermekek ünnepe. Rengeteg programon lehet ilyenkor részt venni és sok szülő meg is ajándékozza a gyermekét, de pontosan mit ünneplünk ilyenkor?
címkék:
  • Szerző: MZ/X

A karácsonyhoz hasonlóan a gyermeknapot is szinte az egész világon megünneplik, igaz, kicsit máshogy és máskor. Magyarországon sem mindig május végén volt megtartva. Összegyűjtöttük, mit érdemes tudni erről a jeles napról.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ez a gyereknap története

Ez a gyereknap története

A gyermeknap története

Az ünnep Törökországból, az 1920-as évekből ered, ahol április 23-án ünnepelték meg legelőször. Musztafa Kemál Atatürk, a későbbi Török Köztársaság alapítója ezt a napot nyilvánította gyermeknappá, méghozzá azért, mert ekkor volt a török nemzeti függetlenség napja is. Ezzel szerette volna felhívni a figyelmet arra, hogy a gyermekek jelentik a jövőt mindenki számára.

Nem sokkal később a nemzetközi közösség is felismerte a gyermekek ügyének fontosságát. Az 1925-ös svájci Nemzetközi Gyermekjóléti Konferencián például úgy határoztak a résztvevők, hogy ettől kezdve a nyugati országokban is megtartják a gyermeknapot. Az ünneplésre a június elsejét jelölték ki, sok országban most is ezen a napon ünneplik..

A törököktől ered a gyermeknap ötlete.

A törököktől ered a gyermeknap ötlete.
Fotó: MTI

Később, az 1930-as, 1940-es években Közép- és Kelet-Európában is szenteltek egy-egy napot a gyermekeknek, de ezeket a II. világháború lassan jótékonysági eseményekké alakította át, ahol például az elmaradott, háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítésére gyűjtöttek. A háború után aztán az 1950-es években a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség ismét javaslatot tett a gyermekek megünneplésére.

A török hagyomány és a nőszövetségi javaslatának hatására végül az ENSZ az 1954-es közgyűlésén úgy döntött, hogy létrehozza az egynapos Nemzetközi gyermeknapot, ami május utiolsó vasárnapja, idén május 30-ra esik.

Gyermeknap a nagyvilágban.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Gyermeknapok a nagyvilágban

Sok országban november 20-án ünneplik a gyermekeket, mivel az ENSZ közgyűlése 1989. november 20-án fogadta el a gyermekek jogairól szóló egyezményt. Megint más országokban a svájci gyermekjóléti konferencián kijelölt június 1-én van a Nemzetközi gyermeknap. Japánban 1948 óta nemzeti ünnepnek számít és május 5-én tartják. Indiában november 14-én, az ország első miniszterelnökének születése napján jó gyereknek lenni, Argentínában augusztus második vasárnapján, Chilében viszont az elsőn. Kolumbiában és Mexikóban áprilisban, Kubában júniusban, Brazíliában és Peruban pedig októberben ünnepelnek. Afrika legtöbb államában viszont egyáltalán nem ünneplik a gyerekeket.

Gyermeknap Magyarországon

Magyarországon 1931. óta ünnepeljük a gyermeknapot, 1950 óta pedig május utolsó vasárnapján, a többi volt kommunista országhoz hasonlóan, ami idén a következő vasárnapra, május 30-ra esik.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?