MANI

Folytatódik a bérnövekedés ebben az évben is

2019. decemberben a bruttó átlagkereset 406 400 forint volt, 13,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – írja az Origo.hu.
  • Szerző: Ripost

Az átlagkeresetek alakulását jelentősen meghatározta a nem rendszeres kereseti elemek (jutalom, prémium) növekedése. 2019. január–decemberben a bruttó átlagkereset 367 800, a nettó átlagkereset 244 600 forint volt, mindkettő 11,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint a várakozásokat ismét felülmúlva nőttek a bruttó bérek decemberben a képzett munkaerő hiánya és a bérminimum-emelések hatására, illetve az év végi – főként a nonprofit szervezeteknél történt – bónuszfizetéseknek köszönhetően.

A szakértő kiemeli, hogy 2015 óta az egyedi kifizetésektől megtisztított rendszeres bérek 54,2 százalékkal nőttek a magyar munkaerőpiacon, ami példátlan felzárkózást jelent a hazai nemzetgazdaság történetében.

A 2013-tól 2020-ig terjedő periódus alatt pedig 62 százalékot nőhetnek a reálbérek a várható tendenciákat figyelembe véve, mivel 2020-ra a megállapított ismételten 8 százalékkal növekvő bérminimumok és a munkaerőhiány miatt 10 százalékot megközelítő bérnövekedés a jelenlegi várakozásunk, ami az erősödő inflációs nyomás mellett is 5,5 százalék körüli reálbér-növekedést jelent.

A továbbra is kifeszített munkaerőpiac és a rekord alacsony munkanélküliség miatt a bérnövekedés dinamikája a következő időszakban is hasonlóan intenzív marad, a képzett munkaerő hiánya gyakorlatilag a gazdaság minden szektorában problémákat okoz 2016 óta, írja Horváth András.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?