MANI

Ezzel a szemét trükkel tüntetik el az eladó lakások milliós hibáit

Sokszor csak hetekkel az adás-vétel után derül ki az eltitkolt probléma, aminek megoldásához sajnos minden esetben falakat kell bontani.
  • Szerző: D.K.

Ugyan a vízszigetelésre építkezéskor talán nem kerül kiemelten nagy hangsúly, egy német kutatás szerint mégis erre vezethető vissza az építőipari károk legkevesebb 80 százaléka. Ha pedig belegondolunk, ez nem is olyan meglepő: ha ázik a fürdőszoba, akkor az alatta lévő szintek, a fal túloldalán lévő vakolat is átnedvesedik, sok esetben a burkolatot is fel kell szedni emiatt. Már az is óriási problémát jelent, ha nyirkosodik a fal, hiszen így romlik a hőszigetelő képessége, és esztétikailag is csúnya lesz.

A példás külső mögött csúnya dolgok lehetnek... – Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

Egy-egy vízkáros lakásban csak komoly anyagi ráfordítással lehet visszaállítani az eredeti állapotokat, épp ezért nem ritkán inkább szabadulni igyekeznek a tulajdonosok az ilyen ingatlanoktól. Ügyes trükkökkel igyekeznek elrejteni a falak hibáit – ideig-óráig akár sikerülhet is –,épp ezért a szakértők szerint ingatlanvásárláskor mindenképp ellenőrizni kell az esetleges árulkodó nyomokat. Egy kis festék ugyanis ápol és eltakar...

„Ilyenkor érdemes megnézni, hogy ha egy vizes helyiséget frissen festettek, akkor eltüntethették a vízkárokat. Figyelni kell még a dohos szagra, a penészedésre, és érdemes a pincében is körülnézni. Ezek mind árulkodó jelek lehetnek” – magyarázta Szautner Csaba, a MAPEI Kft. szakembere, aki szerint nagyon fontos, hogy a tulajdonosok ne próbálják laikus módon maguk megoldani a vízszigetelést, jobban járnak, ha szakcéget bíznak meg a feladattal. Szakértelem nélkül még egy kőműves is hibázhat egy ilyen feladattal, érdemes inkább jó referenciákkal rendelkező valódi szakemberre bízni a szigetelési munkákat.

Fotó: MAPEI

Ingyenes vízszigetelési konferencia szakembereknek

A cég október 6-án rendezi meg az ország első gyakorlati bemutatókkal gazdagított vízszigetelési konferenciáját, ahová főként tervezőket, kivitelezőket, generálkivitelezőket várnak. Az expót a fővárosi Villamosszigetelő és Műanyaggyár volt iparcsarnokába szervezik, a különleges helyszín oka pedig az, hogy ott be is tudják mutatni, hogyan működnek a különböző technológiák a gyakorlatban. Az eseményre több száz résztvevőt várnak, de a szervezők a járványügyi intézkedésekre kiemelt hangsúlyt fektetnek majd. Ennek részeként maszkot adnak a résztvevőknek, és lázmérés is lesz a helyszínen. A gyakorlati bemutatókon kisebb csoportokban lehet majd részt venni, hogy mindenki jól lássa a külfödön jelenlévő, Magyarországon még ismeretlen vízszigetelési technikákat.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?