MANI

Ezekről a tünetekről ismerhető fel, ha valaki már túl van a koronavíruson

Sokan úgy esnek át a koronavírus fertőzésen, hogy észre sem veszik. Később azonban előjöhet egy-két tünet, ami arra utal, már túl vagyunk a víruson.
  • Szerző: MZ/X

Sok a tünetmentes beteg

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Covid-19-et érintő több tanulmány szerint a vírust elkapó emberek közül minden ötödiknél nem jelennek meg tünetek. Egy friss brit kutatásban 21.000 egészségügyi dolgozót vizsgáltak 5 hónapon keresztül. Ebből kiderült, hogy akik tünetekkel vészelték át a fertőzést, később nem éreztek magukon furcsa dolgokat. Akik viszont tünetek nélkül úszták meg a koronavírust, sokkal nagyobb eséllyel lettek rosszul később- írja a Mirror. A lap, illetve a prevention.com összegyűjtötte néhány tünetet, amik egy korábbi, tünetmentes fertőzöttségre utalhatnak.

Memóriazavar

Sokan számoltak be arról, hogy hónapok óta gondjuk van a tiszta gondolkodással és gyakran szédülnek, mióta tünetmentesen túljutottak a betegségen.

Hajhullás

Több Covidból felépült ember panaszkodott hajhullásra is, ami szintén lehet annak a jele, hogy átestünk a betegségen. De arra is utalhat, hogy a járvány miatt több stressz ér bennünket, vagy nem étkezünk változatosan. Az orvosok szerint szerencsére ez a jelenség csak átmeneti jellegű.

Duzzadt nyelvek

Egy londoni epidemiológus szerint a betegség az ízvesztésen kívül más nyelvváltozásokat is okozhat. Például fájhat a nyelvünk, elszíneződhet, megduzzadhat vagy furcsa textúrája is lehet. Mindez azoknál is előfordul, akik tünetmentesen estek át a betegségen.

Állandó fáradságérzés

A koronavírus-fertőzés másik gyakran feljegyzett utóhatása a légszomj és a fáradság. Ha korábban nem tapasztaltuk ezeket, de az elmúlt néhány hónapban észrevettük magunkon, akkor nagy eséllyel a közelmúltban mi is megfertőződtünk. Egy kutatás szerint az állandó kimerültséget még 60 nappal a fertőzés után is érezhetjük.

Hasfájás, hasmenés

Sok koronavírusos beteg heteken át gyomorfájással küzdött, miután elkapta a fertőzést, így ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk magunkon -akár más tünetekkel együtt-, szintén van esély rá, hogy átestünk a kóron.

Szemgyulladás

Ez a tünet viszonylag ritka- úgy gondolják, hogy a koronavírusban szenvedő vagy azon átesett 1 millió emberből 30.000-et érinthet- de a tapasztalat azt mutatja, hogy akár a betegség lezajlása után is előfordulhat. Szerencsére viszonylag hamar elmúlik.

Szorongás, álmatlanság

A Covid-19 növelheti a szorongás, a depresszió vagy az álmatlanság kockázatát is, ha tünetekkel, ha azok nélkül esünk át a betegségen. Az Oxfordi Egyetem kutatói 69 millió ember elektronikus egészségügyi nyilvántartását elemezték az Egyesült Államokban, köztük több mint 62.000 Covid-19 beteget. Ebből kiderült, hogy a megfertőződést követő három hónapban minden 5. embernél jelentkeztek ezek a tünetek.

Fülzúgás

Novemberben megjelent egy tanulmány, ami arról szól, hogy sok ember hónapok óta halláskárosodással küzd, miután koronavírussal fertőződött meg. Olyanok is, akik egyáltalán nem érezték magukat betegnek mialatt átestek a kóron.

Tünet

COVID-19

Allergia

Nátha

Influenza

Köhögés

igen

ritkán

igen

igen

Nehéz légzés

igen

ritkán

nem

nem

Mellkasi fájdalom

ritkán

nem

nem

nem

Tüsszögés

nem

igen

igen

nem

Torokfájás

igen

ritkán

igen

igen

Láz

igen

ritkán

ritkán

igen

Fejfájás

igen

ritkán

ritkán

igen

Hasmenés

igen

nem

ritkán

igen

Orrfolyás

ritkán

igen

igen

igen

Duzzadt nyelv

ritkán

ritkán

nem

nem

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?