Létrehozva: 2021.03.04.

Ezekre figyelj oda egy vitorlás tanfolyam kiválasztásánál! (x)

Ha te is úgy döntöttél, hogy beállsz a vitorlás kapitányok sorába, akkor már biztosan azon morfondírozol, hogy melyik tanfolyam lesz számodra a megfelelő választás.

Mint minden elhatározás előtt, ebben az esetben is az a legjobb, hogyha több szempont mentén jutsz el a válaszig, hiszen egy vitorlás jogosítvány megszerzése összetett elméleti és gyakorlati feladat. Emiatt egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségben sajátítod el az ehhez szükséges tudást. Segítségként összegyűjtöttük azokat a gondolatokat, melyek végigzongorázásával szinte biztos, hogy sokkal könnyebb lesz a választás!

Egy kezdő vitorlás tanfolyamon átfogó tudással gazdagodhatsz Forrás: Unsplash

Így találd meg a saját vitorlás tanfolyamod!

Úgy döntöttél, hogy belevágsz, és elsajátítod a vitorlázás alapjait, de végül elvesztél a képzési lehetőségek tengerében? Ne aggódj, ez egyáltalán nem egyedi eset. Napjainkban jellemző a piaci túlkínálat, teljesen mindegy, hogy milyen terméket vagy szolgáltatást keresel. De akkor mégis, honnan tudhatod, hogy mi fog beválni a legjobban?

Az igazság az, hogy valójában tudni nem fogod, csupán remélni, viszont a kockázat csökkenthető, hogyha egyszerű észérvek mentén mérlegelsz. Egy vitorlás tanfolyam esetén például érdemes mindent górcső alá venni, amit az oktatásról megtudhatsz:

  • képzési tanterv,
  • oktatási időpontok felépítése,
  • gyakorlati helyszín,
  • „tanulóhajó” paraméterei (felszereltség, korszerűség, méret stb.),
  • tanfolyamdíj és akciós lehetőségek.
  • Már ezzel az öt alapszemponttal is könnyebb továbbhaladni, hiszen a választás minden olyan szegmensére rávilágít, ami a későbbiekben nehézséget vagy csalódást okozhat. Most azonban lássuk, hogy mit is értettünk pontosan az egyes felsorolási pontok alatt!

    1) Minél összetettebb a tanfolyam tudásanyaga, annál jobb!

    Hiába, hogy a vitorlázási idill összeforr a relaxálás képzetével, kapitányként ez már ennél összetettebb kikapcsolódási forma, és kezdőként nem is olyan pihentető. Időintervallum tekintetében a vitorlás jogosítványszerzés ugyan nem megterhelő, de ismereti háttere nem csekély mennyiség.

    Mindenképp olyan vitorlás tanfolyamot keress, ahol elméletben és gyakorlatban is a lehető legprecízebb tantervvel találkozol! Külön előny, hogyha a képzés szolgáltatójánál lehetőséged van az online vizsgafelkészülésre, pont úgy, mint a mai autós/motoros KRESZ-vizsgák esetén. Keresd a flexibilis és korszerű megoldásokat, hiszen így az elméleti anyag elsajátítása sem válik teherré!

    2) Gondolj a képzés és a vizsga közötti időre!

    Egy tanfolyam kiválasztása során közel sem mindegy, hogy az oktatási időpontok munka­– vagy szabadnapokra esnek, de hogy melyik a jobb lehetőség, nézőpont kérdése. Gondolj csak bele, hogy milyen kellemetlen, amikor a benned tomboló tanulási– és fejlődési vágy a munkahelyi szabadság rovására megy, de ha meg hétvégén tanulsz, akkor azon kapod magad, hogy a hetekre széttagozódott ismeretszerzés hatékonysága redukálódik. Az arany középút talán éppen ennek a két iránynak a keresztmetszete, ahol a hétvégi tanfolyam elvégzését követően azonnal alkalmad nyílik a vizsga elvégzésére.

    3) Helyezd előtérbe a szívednek kedves helyszínt!

    Bármilyen hajós engedélyre is vágysz, Magyarországon korlátolt, hogy helyileg hol sajátíthatod el az új gyakorlati tudást. Viszont lehetőség szerint, érdemes ilyenkor a balatoni alternatívákat a célkeresztbe venni, hiszen később biztos, hogy ott fogod először szelni a hullámokat, a megszokott terep pedig mindig segít!

    4) Mérd fel a tanuláshoz biztosított vitorlás hajó paramétereit!

    Te tudtad, hogy sok vitorlás tanfolyamnál más és más méretű hajó biztosított a gyakorlati tanuláshoz? Igaz ugyan, hogy egy 20 lábas hajó irányítása is ugyanazon az alapon nyugszik, mint egy 25-36 lábas vitorlás vezetése, de általánosságban az utóbbi számít sztenderdnek a bérlések alkalmával.

    Ebből a szempontból tehát egyáltalán nem mindegy, hogy milyen méretű hajón tanulsz és gyakorolsz, hiszen amikor már valóban csak te irányítasz, kezdőként sokat fog számítani ez a különbség. Emiatt keresd inkább azokat a lehetőségeket, amik a legnagyobb biztonságot nyújtják neked hosszú távon is!

    5) Figyelj arra, hogy ár-érték arányban is megérje!

    Ha már a vitorlás jogosítvány megszerzésén gondolkodsz, akkor minden bizonnyal tudod, hogy milyen árakkal állsz szemben. A kezdő képzések nagyságrendileg száz– és kétszázezer forint között ingáznak. Természetesen pénztárcabarát verzióként mindig a költséghatékonyabb megoldás lesz a szimpatikus, viszont létezik olyan lehetőség is, ami még ha drágább is, sokkal inkább megtérül.

    Ár-érték arányban ugyanis az a tanfolyam éri meg a legjobban, ahol a vitorlás képzés mellett, kedvezményesen megszerezheted a motorcsónak-jogosítványt is. Ilyenkor a hatósági engedély is olcsóbb, és a megkapott tudás is sokkal átfogóbb. Emellett érdemes figyelni a kedvezményes opciókat is! A Lazy Jacknél például, ha legalább 3-an mentek, barátokkal, családdal, akkor 10%-ot elengednek a tanfolyam árából – így már ajándékötletnek sem utolsó, ugye?

    Mindenki szemében más a prioritás

    A szempontok tehát adottak, már csak a végső döntés maradt hátra. Fontos, hogy ilyenkor a felsorolt gondolatok által priorizálni kezdj, hiszen mindenkinek más a kiemelkedő jelentőséggel bíró tényező. Lesznek, akik a költséghatékonyságot helyezik előtérbe, és vannak, akiknek pedig a minőségi felszerelés lesz elengedhetetlen a hatékony tanuláshoz. Tökéletes lehetőségről általánosságban nem beszélhetünk, de az ember saját olvasatában mindig van egy közel kifogástalan alternatíva – a tiéd vajon melyik lesz?

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

    origo.hu

    Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

    metropol.hu

    Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

    magyarnemzet.hu

    Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

    metropol.hu

    „Már most jobb Dibusz Dénesnél” - Marco Rossi törheti a fejét a kapusposzton

    vg.hu

    Lerántjuk a leplet: ennyi Fülöp-szigeteki vendégmunkás van Magyarországon – jóval több, mint amit a KSH állít

    origo.hu

    Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

    astronet.hu

    Bika hava: 1 éves szültésnapi horoszkóp a Bika jegyűeknek

    ripost.hu

    Kiszivárgott: sürgősen költözne Katalin hercegné, az is kiderült, hová!

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    Így romantikázott férjével Palvin Barbi — Fotó

    ripost.hu

    "Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    MANI

    Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

    MANI

    Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

    MANI

    Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

    MANI

    Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

    MANI

    Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

    MANI

    1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

    MANI

    Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

    MANI

    Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!