Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2019.03.15.

Ez kimaradt a tankönyvekből: 9 érdekesség március 15-éről

Ha 1848. március 15-e kerül szóba, akkor Petõfi Sándor, a Nemzeti dal, a Pilvax kávézó, a kokárda, a cenzúra és a 12 pont jut az eszünkbe. Most hoztunk néhány érdekességet, ami a történelemkönyvekbõl kimaradt.

1. Eredetileg más volt a Nemzeti dal szövege

Petőfi Sándor a forradalomra buzdításként írta meg a Nemzeti dalt. És bár a költő elég allergiás volt arra, ha beleszólnak a verseibe, ezt egy joghallgató tanácsára mégis átírta. Ugyanis eredetileg „Rajta magyar, hí a haza” volt a szöveg, ám Szikra Ferenc felhívta arra Petőfi figyelmét, hogy a „rajta” előtt a magyar nemzetnek előbb talpra kellene állnia. Így lett „Talpra magyar, hí a haza”.

2. Nem is március 15-én akartak forradalmat

Petőfi, Jókai és társaik nem március idusán akartak forradalmat robbantani, hanem pár nappal később, március 19-én, kihasználva a József-napi vásárt. Ekkor ugyanis rengeteg ember érkezett a városba, és úgy gondolták, egyszerűbb lesz feltüzelni a népet. Ám a bécsi forradalom hírének érkeztével Pest lépéskényszerbe került, a kitűzött nap előtt reagálnia kellett.

3. Nem is volt Pilvax

A történelemkönyvekből azt tanultuk, hogy a márciusi ifjak a Pilvax Kávéházból indították útra a forradalmat. Az igazság azonban az, hogy a Fillinger János tulajdonában álló kávéházat mindenki Fillinger néven emlegette.

4. A Nemzeti dalt nem Petőfi szavalta el

Tévhit, hogy Petőfi Sándor a Nemzeti Múzeum lépcsőjén állva szavalta volna el a Nemzeti dalt. Ott ugyanis csak egy buzdító beszédet tartott. Ennek ellenére a következő havi Pesti Divatlap címlapján az szerepelt, hogy Petőfi a Nemzeti Múzeum lépcsőjén szaval, tehát ez az oka, hogy sokan rosszul emlékszünk. A kutatók szerint a Nemzeti dal elhangzott a múzeumnál, de azt egy színész szavalta el, nem a költő.

5. A nyomdagépek lefoglalása

Amikor a márciusi ifjak ki akarták nyomtatni a 12 pontot, Landerer kérte tőlük a cenzori pecsétet, ami természetesen nem volt, ezért megtagadta a nyomtatást. Patthelyzet alakult ki. Petőfiék már-már feladták volna és távozni akartak, amikor maga Landerer javasolta nekik, hogy foglalják le az egyik nyomdagépet, amit a forradalmárok meg is tettek.

6. Hazamentek ebédelni

Már javában nyomták a röplapokat, amikor elérkezett az ebédidő, és Irinyi József, a 12 pont ötletgazdája javasolta a tömegnek, hogy menjenek haza ebédelni. Forradalom ide vagy oda, a pesti embernek délben ennie kell. Így is történt: az ötezres éhes tömeg feloszlott, és ebéd után már tízezren gyűltek össze ismét a Nemzeti Múzeum előtt, ahol Vasvári Pál és Irinyi szónokolt. A közhiedelemmel ellentétben Petőfi ezúttal nem szavalta el a Nemzeti dalt.

7. Az elrontott kokárda

A trikolort a francia forradalom szülte, ahogy a kokárdát is a francia felkelők tűzték elsőként ruhájukra. Petőfi Sándor feleségét, Szendrey Júliát is ez ihlette meg, aki saját maga varrta meg férje számára a kokárdát. A baj mindössze annyi volt, hogy Júlia felcserélte a kokárdán a magyar zászló színeit, így a végeredmény úgy nézett ki, mintha az olasz lobogót formálta volna meg. Történészek szerint az sem kizárt, hogy Szendrey Júlia direkt szedte ilyen sorrendbe a színeket, hogy így fejezze ki az olasz nemzeti forradalom iránti szolidaritását. Egyébként a kokárda olyan hamar „divatba jött” 1848 márciusában, hogy három nap alatt Pest-Buda kifogyott a nemzetiszínű textilekből.

8. Táncsics el se ment a Bánk bánra

Petőfiék még délben megrendelték a Nemzeti Színháztól aznap estére a Bánk bán előadását - ezen a napon legalább egy királygyilkosság történjen - még ha csak a színpadon is. A díszvendég Táncsics Mihály lett volna, akit akkor szabadítottak ki a politikai fogságból. Ám Táncsics a színház helyett feleségével egy fogadóban múlatta az időt.

9. Nem volt áruló Görgey

1849. augusztus 13-án Világosnál Görgey Artúr tábornok feltétel nélkül letette a fegyvert, sokáig a magyar történelem legszörnyűbb árulásaként kezelték a hadvezér eme lépését. Történészek szerint azonban Kossuth azon fáradozott a fegyverletétel után, hogy megteremtse az alapot az újrakezdésre. Ehhez előfeltételként meg kellett tartani az emberekben a nemzet erejébe vetett hitet. Tehát ha a szabadságharc kudarcának oka a katonai túlerő, akkor az a veszély bármikor újra fennállhat. Ellenben ha árulás a kudarc oka, a vereségért egy személy a felelős, akkor nem abban van a hiba, hogy Magyarország önerőből nem volt képes a két nagyhatalom között helytállni. Azaz Kossuth indította el a pletykát.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

ripost.hu

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát

vg.hu

Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

travelo.hu

Ezzel a három csodálatos épülettel ünnepeljük a műemlékvédelmi világnapot

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!