MANI

Európába ősztől, a tengerentúlra már csak jövőre utazhatunk

Erre számítanak az aktív utazók a járvány után
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A Morton's Travel utazási szokások változásával kapcsolatos kérdőívét három hét alatt közel 400 gyakori utazó töltötte ki. Az eddigi eredmények szerint, a hazai híroldalakon a napokban bemutatott felmérésekkel (1,2) szemben, a gyakori utazók mindössze 6,1% tervezi, hogy kevesebbet utazik, mint a járvány előtt. A kitöltők 18,2%-a választ inkább hazai úti célokat, míg 51,7% szerint egyáltalán nem változnak meg az utazási szokásai. 45,5%-uk arra számít, hogy Európába ősztől utazhatunk, míg 40%-uk szerint például az USA-ba és a Távol-Keletre csak a jövő évtől lesz lehetőségünk újra ellátogatni.

A magyarok utazási hajlandóságával kapcsolatban a kitöltők fele csökkenésre számít. 47,8% szerint kevesebben kelnek útra a járvány után itthoni és külföldi úti célok felé. 57,8% szerint főleg hazai úti célokat választunk majd, és mindössze 15,3% szerint nem lesz hatással a járvány a magyarok utazási preferenciáira.

A kitöltők saját utazási szokásaival kapcsolatban egészen más kép rajzolódik ki. Mindössze 6,1% tervez kevesebb utazást, mint korábban. A válaszadók 20,6%-a annyira utazna, hogy azonnal útnak indul majd, amint lehetősége nyílik rá. A korábbi évekhez képest inkább hazai úti célokat tervez választani a kitöltők 18%-a, míg 51,7% mondja azt magáról, hogy nem változnak meg az utazási szokásai, és ugyanúgy utazik majd, mint eddig.

A válaszadók nagy része szerint az európai határok őszre újra járhatók lesznek, bár 17,9%-uk szerint erre idén már nem kerül sor. A távolabbi desztinációkkal (USA, Távol-Kelet) kapcsolatban pesszimistábbak a várakozások: 47,1% szerint ősszel, 40% szerint azonban csak 2021-ben indulhatunk útnak a tengerentúlra.

Az árak alakulásával kapcsolatban megosztottság látható. A kitöltők mindössze 16,6%-a számít arra, hogy nem lesz változás az utazás költségeiben 2019-hez képest. Jól mutatja a bizonytalanságot, hogy 31,3% drágulásra számít, közel ugyanennyien (28,2%) pedig árcsökkenésben reménykednek. A járvány utáni repülőjegy- és szállásárakra a kereslet alakulása mellett a céges csődök és leépítések is hatással lesznek. A világ egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpontjának számító New York-ban például rekord alacsonyak a hotelszobák árai – a turizmus leállásával azonban a 110 000 szállodai szoba nagy része üresen áll.

A kérdőív kitöltőinek 88,2%-a legalább egyszer utazik külföldre és 68,4%-uk foglalt le idén tavaszra vagy nyárra utazást.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?