Létrehozva: 2017.02.18.

Elképesztő, mi mindenre használhatod még a sót - és nem is tudtad!

A só. Az az egyszerû csodaszer, ami minden háztartásban megtalálható és számtalan módon használható, az ételek ízesítésén túl is. Tisztításhoz, csúszásgátlásra és még szagtalanításra is tökéletes eszköz a háztartásban, ha tudjuk, miként értékesítsük sokoldalúságát. Összeszedtünk néhány tippet, hogy a legolcsóbb csodaszert minden téren próbára tehesd.

1. Légfrissítésre és kellemetlen szagok ellen

Dohos, kellemetlen szagok vannak a lakásban? A só természetes úton eltávolítja a nem kívánatos szagokat. Mindezt úgy, hogy közben frissé varázsolja a levegőt. Mindössze egy kibelezett narancshéjra van szükséged, amit feltöltesz nagy szemű sóval. Ha elkészültél, tedd oda, ahol a lakásban érzed a dohos levegőt, hamarosan eltűnik a kellemetlen szag. A kezeden is segít, ha fokhagymavágás után bedörzsölöd vele az ujjaidat.

2. Zsírtalanítás, sütő takarítás

Amikor sütéskor az étel kifröcsög, vagy szétspriccel a sütőben, amikor odaégett, nagyon nehéz eltakarítani. Szórj bőven sót a zsírfoltokra, így nem keletkezik füst, csak egy kéreg a szennyeződésen.  Ezt később, amikor kihűlt a sütő, könnyedén eltávolíthatod a felületéről. A nagyon zsíros edényeket is szórd be sóval, és papírtörlővel dörzsöld át. Természetes módon leszedi róluk a korábbi szennyeződéseket.

3. Tökéletes hangyaűző

Kellemetlen, amikor az apró hangyák ellepik a konyha vagy a lakás egyes pontjait. Inváziószerűen lepnek el egy-egy területet. Azonban visszaverheted a támadást, ha az ajtónyílásokba és az apró résekbe sót szórsz.

4. Tűzoltó poroltó helyett

Sót tartani a konyhában okos dolog, mert szinte mindent ezzel ízesítesz, de egy nagy doboz só a tűzhely mellett ugyancsak nagy segítségedre lehet. A hirtelen kifröccsenő olajcseppek is lángra gyúlhatnak, ekkor nincs más dolgod, mint a sóért nyúlni és a lángokra önteni. Rögtön megállítja a tűz továbbterjedését.

5. Fal javításhoz, tömítésre

Mindenki emlékezik gyerekkorából a sóliszt gyurmára. Só, liszt és víz egyenlő arányú keveréke. Azonban, ha ugyanezt elkészíted kukoricalisztből, akkor a faladon keletkezett lyukakat is betömheted vele. Saját kezűleg kijavíthatod a falak hibáit. Ezután egy gyors takaró festés és volt repedés, nincs repedés.

6. Fagyásgátló és csúszásgátló

Közismert tény, hogy a téli havazás és jegesedés után nemcsak az útszóró só, de a konyhasó is tökéletes megoldás. Szórd be a járdát vele, hogy ne fagyjon le. Azonban arra már nem gondolunk, hogy ha a lakásunk ablakainak a belső felét egy csésze víz és egy teáskanál só keverékéből készült csodaszerrel áttöröljük, még a leghidegebb időben sem fagynak be.

7. Dugulás megelőzése

Rendszeresen öntsünk a lefolyóba sót.  Engedjünk rá forró vizet, így természetes módon megakadályozhatjuk, hogy a zsiradékok leragadjanak és elduguljon a vezeték. Szagtalanító hatása révén a kellemetlen szagok kialakulását is megelőzi.

8. Kávé- és teafoltok ellenszere

Sok esetben a régóta lerakódott kellemetlen kávé és tea elszíneződéseket még a mosogatógép sem hozza le a csészék belsejéről. Azonban, ha a meleg vízzel kiöblített csészédet egy puha rongy benedvesített sarkát besózva, néhány csepp mosogatószer segítségével, körkörös mozdulatokkal átdörzsölöd, eltüntetheted az ezer éves lerakódásokat.

9. Színes ruhák újjáélesztése

Színes ruhák mosásakor szórj a mosógéped dobjába egy csésze sót. Természetes módon újítja meg a ruhák színeit. Azonban mosásnál a vérfoltok eltüntetéséhez is nagyon jó szolgálatot tesz. Áztassuk hideg vízbe 10 percre a foltos ruhát, hogy fellazuljon a szennyeződés. Ezután tegyük át egy egyenes felületre. Szórjuk be sóval bőven a foltot, és hagyjuk rajta 20 percig. Nem kell lemosni, utána mehet egyből a gépbe, és a megszokott módon moshatjuk is.

10. Rozsdamentesítés és réztisztítás

Nagyon jól leoldja a rozsdát régi kedvenc konyhai eszközeinkről. Tegyük citromlé és só egyenlő arányú keverékéből készült oldatba a rozsdátlanítani kívánt darabot, tökéletesen lepucolja. A réz tisztítására is tökéletes megoldás a só. Készítsünk só, liszt és ecet egyenlő arányú keverékéből pasztát, ezzel dörzsöljük át rézedényeket. Hagyjuk rajta hatni egy órát és  utána ha elmostuk, mindössze egy puha rongy segítségével újra fényesre törölhetjük.

11. Esti frissítő masszázs

A hosszú hétköznapok nem kímélik a lábainkat. Azonban egy adag só, és némi illóolaj segítségével tökéletes frissítő masszázsolajat készíthetsz magadnak. A lábfejedbe masszírozva máris enyhülést hoz a nap végén, miközben az elhalt hámsejtektől is kíméletesen megszabadít.

12. Örök gyógyszer

Torokfájás, vagy egyéb gyulladás esetén, ha sós vízzel gargarizálsz, fertőtlenítő hatású, így minden száj- és torokproblémád hamarosan elmúlik.

13. Megvédi a gyümölcsöket a barnulástól

A felszeletelt gyümölcsök hamar elbarnulnak, és kellemetlen látványt nyújtanak. Azonban, egy kevés sóval meghintve, a felszeletelt gyümölcsök, megőrzik frissességüket. Bónuszként pedig, még az íz világot is erősítik, így fokozott lesz az élmény fogyasztáskor.

14. Sajtmentő csomagolás

A hűtőben, ha nem megfelelően tároljuk, gyorsan tönkremegy, kiszárad vagy túlérik a sajt. Azonban ha sós vízzel átitatott konyharuhába csavarva tároljuk Õket, sokkal hosszabb ideig őrzik meg frissességüket, és állagukat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tizenöt méteres óriáskígyó tartotta rettegésben Indiát

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

mindmegette.hu

Megszakad a szív: Vilmos herceg fakanalat ragadott, de közben is feleségéért aggódott

hirtv.hu

Ma éjjel Izrael megtámadta Iránt

origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 20-21.: Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!