MANI

Milliókat kapnak vissza jövőre a családosok: íme a részletek

Kiderült, mely családok mekkora összegű adóvisszatérítésre számíthatnak 2022 februárjában. Lesz, aki százezret, de olyan is, aki milliós összeget kap majd.
  • Szerző: MZ/X

A pénzügyminiszter ismertette a kormány családi adóvisszatérítésének részleteit: 600 milliárd forintot utalnak vissza a családoknak jövő év elején, így ez minden idők legnagyobb családoknak nyújtott adókedvezménye.

A pénzügyminiszter bejelentette a családi adóvisszatérítés részleteit

A pénzügyminiszter bejelentette a családi adóvisszatérítés részleteit

Mi is ez a családi szja-visszatérítés?

Ha teljesülnek bizonyos gazdasági célok, akkor a gyereket nevelő családok 2022. február 15-ig számíthatnak egy nagyobb összegű szja-visszatérítésre.

Mitől függ az extra pénz kifizetése?

Varga Mihály elmondta, a családi adóvisszatérítés feltétele, hogy a magyar gazdaság növekedése az idén elérje az 5,5 százalékot. Ez a jelenlegi számításaik szerint teljesülni fog. „Ha folytatjuk az újraindítást segítő intézkedéseket, akár a 7 százalékot is elérheti, sőt meghaladhatja a magyar gazdaság növekedése” – fogalmazott a miniszter

Ezek a családok kaphatnak adóvisszatérítést

Ezek a családok kaphatnak adóvisszatérítést
Fotó: 123RF

Ki fog pénzt visszakapni?

A visszatérítés minden olyan gyermekes szülőnek jár, aki családi pótlékra jogosult. Ha a családban mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindkettőjüknek visszaadják a személyi jövedelemadót. Az adóvisszatérítést nem csak az alkalmazottak, a vállalkozók is megkapják, ha van gyermekük. Jogosultak tehát a visszatérítésre az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az ingatlan-bérbeadók, a katás és az ekhós adózók is. A gyermeket nevelő katás vállalkozók így a 2021-es tételes adójuk egynegyedét, míg az ekhós adózók a befizetett 15%-kos adójuk kétharmadát kaphatják vissza.

Mennyi pénzt kapnak vissza a családok?

A visszatérítés felső határa a 2021-es átlagbér lesz, ez a Bank360 számításai szerint azt jelenti, hogy akár 700.000 forint feletti visszatérítés is járhat a családoknak. Mivel a 2021-es átlagbért az egész évre vetítve még nem ismerjük, de a január és június közötti bruttó átlagbér összege rendelkezésre áll, ezt, vagyis 428.200 forintot vették alapul. Ebből a 15%-kos szja havonta 64.230 Ft egy hónapban, vagyis egész évre vetítve akár 770.000 forint körüli összeg visszautalását is jelenthet, ha mindkét szülő jogosult a kedvezményre.

Hogyan juthatnak a családok az extra bevételhez?

Hogyan juthatnak a családok az extra bevételhez?
Fotó: Shutterstock

Hogyan jutnak hozzá a családok a pénzhez?

A családi szja-visszatérítést nem kell külön igényelni, automatikusan jár minden jogosultnak és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fogja visszautalni az összeget.

Mi a helyzet akkor, ha valaki már igénybe vette a családi adókedvezményt?

Jelenleg többféle adókönnyítés is igénybe vehető Magyarországon. Többek között a gyermekek után igénybe vehető, havi 10.000-62.230 forint összegű családi adókedvezmény, a havi 5000 forint összegű első házasok kedvezménye, vagy épp a személyi adókedvezmény, ami a minimálbér egyharmadának megfelelő összegével azonos. Fontos tudni, hogy azok, akik már igényeltek családi adókedvezményt, csak a maradék személyi jövedelemadó összegéig jogosultak majd a családi adó-visszatérítésre.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?