MANI

Az online számlázásé a jövő: ideje végleg búcsút inteni a kézi számlatömböknek (x)

Noha az online adatszolgáltatási kötelezettség kibővítése extra adminisztratív terheket ró a vállalkozásokra, még mindig viszonylag magas azoknak a száma, akik idegenkednek a modern számlázó programoktól és maradnak a kézi számlázásnál. Sárospataki Alberttel, a Billingo vezérigazgatójával beszélgettünk a miértekről.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Miért ragaszkodik még mindig sok vállalkozás a kézi számlázáshoz?

Egy évvel ezelőtt, amikor az adóhatósági adatszolgáltatás bővítése előtt álltunk, már tisztán lehetett tudni, hogy a kézi számlatömbök ideje lejárt. Bár a mai napig teljesen szabályos a számla nyomtatványok használata, nagy mértékben megnehezíti a vállalkozások mindennapjait. Azok azonban, akik a megszokások rabjai, akik idegenkednek a digitális megoldásoktól, annak ellenére nehezen váltanak, hogy ismerik a kézi számlázás hátrányait.

Július 1-je óta minden olyan számlát online adatszolgáltatási kötelezettség terhel, amely belföldi vállalkozás részére kerül kiállításra. Mivel akadnak olyanok, akik csak magánszemélyeknek számláznak, ők eddig nem tapasztalták meg a saját bőrükön a számlajelentéssel kapcsolatos plusz adminisztrációs terhet. 2021. január 1-je után azonban már az összes számlát jelenteni kell a NAV-nak. Nincs kibúvó.

Mit jelent az online adatszolgáltatási kötelezettség a gyakorlatban?

A számlák adatait rögzíteni kell a NAV Online számla rendszerében. Ehhez egyszeri regisztrációra van szükség az adóhatóság platformján függetlenül arról, hogy valaki kézi számlát állít ki vagy online számlázó programot használ.

Abban az esetben, ha a számla áfatartalma 500 000 forint alatt marad, úgy 4, amennyiben meghaladja, 1 napon belül kell rögzíteni az információkat a NAV-nál. Minden egyes számlát külön-külön kell jelenteni. Az adatszolgáltatás a kis összegekről készült számlákra is vonatkozik és azokra is, ahol nem került felszámításra áfa.

Miért éri meg jobban online számlázni, mint kézi számlatömböt használni?

A válasz nagyon egyszerű! Vegyünk csak példaként egy fodrászt, akinek 8 vendége van egy nap. Ha számlatömböt használ, akkor nyolcszor kell kitöltenie a számlanyomtatványt, ami rengeteg idő és energia. És akkor itt még nincs vége. Szüksége lesz egy számítógépre vagy telefonra és internetre, hogy belépjen az Online számla felületére és ott manuálisan rögzítse a kézi számlák adatait. Nagyon oda kell figyelni ráadásul a határidőre, a számlajelentés elmulasztása vagy hibás teljesítése ugyanis egy egyéni vállalkozó esetében akár 200 000 forintos büntetést is vonhat maga után bizonylatonként.

Ha egy kicsit utánaszámolunk, akkor jól látható, hogy az adminisztráció ebben az esetben több időt vesz igénybe, mint egy vendég komplett frizurájának elkészítése.

Mi a helyzet, ha ugyanez a fodrász online számlázik? A NAV rendszerébe történő regisztrációt követően néhány kattintással összekötheti azt saját számlázójával, így automatikussá válik az adóhatósági adatszolgáltatás is.

Tehát visszatérve a 8 vendéghez. Akár telefonon vagy tableten is kiállíthatja néhány kattintással a számlát – visszatérő vendégek esetén nem kell újra begépelni az adatokat, hiszen használhat partneradatbázist – és kész is az adminisztráció. A bizonylat adatai automatikusan továbbításra kerülnek a NAV felé. Egy plusz vendég biztosan belefér a napba a gyors adminisztrációnak köszönhetően.Az online számlázás ráadásul rendkívül költséghatékony!

Gondoltunk azokra a kezdő vállalkozásokra, akik kevés anyagi erőforrással rendelkeznek. A Billingo teljesen ingyenes verziójával korlátlan mennyiségben állíthatnak ki papír alapú számlákat. Számukra ingyenes a NAV adatszolgáltatás, a fizetési felszólítások küldése és a könyvelői hozzáférés biztosítása is.

Azok is megtalálják nálunk a legoptimálisabb megoldást, akiknek az alap számlázási feladatokon túl szükségük van egyéb hasznos és kényelmes funkciókra. Hogy csak néhány példát említsek: előfizetéses csomagjainkban korlátlanul készíthetnek e-számlákat, teljesen automatikussá tehetik a számlázást és API-n keresztül összeköthetik számlázójukat webshopjukkal és más rendszerekkel. Egy helyen kezelhetik a kimenő és bejövő számlákat, naprakészen átláthatják pénzügyeiket. Piszkozat, díjbekérő, előlegszámla, számlakövetés, számlacsatolmány, QR-kód, devizás számlázás, több felhasználó, okos számlatömbök – mind-mind olyan funkciók, amelyek valóban egyszerűvé, gyorssá és élvezetessé teszik a számlázást.

címkék:
És ezeket olvastad már?