MANI

Az olcsó net után itt az ingyenlaptop!

A Digitális jólét program keretében nemcsak korlátlan és olcsó internetelérésre lesz lehetőség, de több mint 2800 informatikai eszközre is lehet pályázni!
  • Szerző: Ripost

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára bejelentette, hogy

„Nyíregyháza után hat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei járásra is kiterjesztik a Digitális jólét program lakossági eszköztámogatást célzó kísérleti alprogramját!”

A szabolcsi megyeszékhelyen és a járásában élők egyébként közel ötezer notebookhoz és ezer táblagéphez juthattak hozzá! Emellett fejlesztették a helyi egyetem, egészségügyi intézmények és iskolák internetes infrastruktúráját, illetve képzéseket is indítottak a Digitális jóléti program keretében.

A mostani hat járás  2800 informatikai eszközhöz juthat hozzá (2400 notebook és 400 tablet) , 330 millió forint értékben.

Az eszközökhöz pályázat útján lehet elnyerni, a pályázati lehetőség február 13-án nyílik meg és két hónapig tart. Bejelentett állandó lakcímmel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezők pályázhatnak!

Ahol ingyen jár a laptop és a tabelt:

  • Nagykálló
  • Kemencse
  • Kisvárda
  • Ibrány
  • Baktalórántháza
  • Tiszavasvári

A helyettes államtitkár hozzátette, a mostani programban az eszközök kiosztása mellett szupergyors internet is elérhetővé válik a hat járásban, a fejlesztés értéke közel 1,5 milliárd forint.

Kinek van nagyobb esélye nyerni a pályázaton?

Elsősorban a nagycsaládosok, a gyermeküket egyedül nevelők, a megváltozott munkaképességűek, a fogyatékkal élők, az álláskeresők, és a 45 év feletti munkavállalók, valamint az aktív idősek a célcsoport!

Az aktív idősek csak tabletre pályázhatnak, a többi célcsoport pedig csak notebookra!

Egy háztartás csak egy informatikai eszközt nyerhet el, kivéve a nagycsaládosokat, ahol a háztartásban él egy, valamelyik rászorultsági célcsoportba tartozó pályázó is. Ezek a családok notebookot és tabletet is kaphatnak!

Egy kis számmisztika

Járásonként átlagosan 466,6 eszközre lehet pályázni. Egy tablet vagy notebook ára átlagosan 117.860 Ft. Kisvárdán, figyelembe véve a lakosság számát (2012-es adat), minden 35. embernek juthat az informatikai eszközökből, amennyiben megfelel a pályázati feltételeknek, vagyis nagyjából minden utcában lesz legalább egy új laptop, vagy notebook a Digitális jóléti programnak köszönhetően.