MANI

Az Amazonnak visszaküldött több tonnányi szajréból lehet olcsón vásárolni

Elképesztő magyar ötlet oldja meg a visszaküldött csomagok problémáját...
  • Szerző: D.K.

 

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sokan indoklás nélkül küldik vissza a neten vásárolt termékeket, ennek nyomán elképesztő mennyiségű visszáru áramlik a raktárakba – el se tudjuk képzelni, mihez vezet a végeláthatatlan halmozódás.

Bár Magyarországon még gyerekcipőben jár, a nemzetközi piacon már közismert a retour áru fogalma. A jogszabályok nem szorítják keretek közé, hogy az online vevő megmagyarázza, miért küldi vissza a vásárolt terméket, ezért született meg az élő termék kategóriában (A, B, C) a retour áru, azaz a customer return kifejezés.

Ez azt jelenti, hogy a vevő tényleg bármit visszaküldhet, ha menet közben meggondolja magát. Januárban például egy ügyfél vásárolt egy televíziót az Amazontól, megnézte a McGregor-Cerrone ketrecharcmeccset majd becsomagolta a készüléket, visszaküldte és harminc napon belül visszakapta a pénzét, amit a biztosító fizetett ki az Amazon partnercégének. A tévé bekerült egy gyűjtőraktárba. Ilyenkor teljes árban eladni már nem lehet, ezért diszkontáron értékesítik a visszárut forgalmazó cégen keresztül – így a 2000 eurós terméket meg lehet kapni már 800 euróért.

Szilágyi Zoltán, a WOOWW Ltd. szakmai igazgatója, az xlxboc.com társalapítója arról beszélt, az Amazonnál már akkor élt a retour áru fogalma, amikor még könyváruházként működött. Mint fogalmazott, akkoriban a visszaküldött és át nem vett köteteket újra forgalomba állították, majd az évek múlásával ez kibővült mindazon termékcsoportokkal, amit ma árusítanak. Azaz mindennel.

Hova kerülnek a magyar webshopoknak visszaküldött termékek?

„A külföldi gyakorlattal ellentétben Magyarországon összegyűjtik a visszárut, ami bekerül egy raktárba, átnézik majd bontott csomagként eladják. Jellemzően 15-20 százalékos engedményt adnak rá, de ha nagyon hiányos, akkor a 30-40 százalékot érheti el maximum a kezdemény. Nincs ugyanakkor egy átfogó rendszer, gyerekcipőben jár még. Mi a startuppal szeretnénk összefogni az egészet és a magyar használt piacot teljes mértékben lefedni” – fogalmazott Szilágyi Zoltán.

Kollár Steve, a startup másik társalapítója közölte, várják azon kereskedők jelentkezését, akik szívesen dolgoznának egy dinamikusan fejlődő kereskedelmi szegmensben.

„Olyan embereket keresünk, akik úgymond az értékesítés promóciójában is aktív szerepet tudnak játszani és jutalékért partnereket képesek behozni. A startup ezáltal idézőjelesen egy munkahelyteremtő programként is funkcionálhat a közeljövőben” – fogalmazott az ötletgazda.

Az xlxbox.com honlapon a forgalmi ár töredékéért, azaz a bolti ár 5-45 százalékáért kínálnak többek közt elektronikai termékeket, sportfelszereléseket, ékszereket és a ruházatok teljes skáláját felvonultatva.

A weboldal méretét tekintve is egyedülálló Magyarországon, mivel egy folyamatosan frissülő, több mint négymillió terméket – napi 60 000 raklapot – számláló adatbázist kezelnek, amiben mindenki megtalálja a számára megfelelőbb, kihagyhatatlan ajánlatot.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?