MANI

A szúnyogokat tényleg vonzza a fény? 8 mítosz és az igazság

Fokhagyma, cigarettafüst, lekapcsolt lámpák - a mítoszok szerint ezekkel lehet védekezni a szúnyogokkal szemben. A Ripost most megmutatja, milyen tévhitek élnek és mi valójában az igazság.
  • Szerző: Ripost

A szúnyogokat vonzza a fény

Tévhit. A szúnyogokat nem a fény, hanem az emberek és állatok által kibocsátott hő, a kilélegzett széndioxid és az izzadságban lévő ásványok illata vonzza. De a biológus szakértője szerint az édes parfümöket, a meleget és a nedvességet is nagyon szeretik. Az érzékeik pedig annyira fejlettek, hogy a széndioxid koncentrációjából tudják, mennyire vannak távol a célpontjuktól.

Fontos: attól még, hogy a szúnyogok nem vonzódnak a fényhez, más éjszakai rovarok (mint például a molyok) már igen.

Az illatos balkonnövények, mint a levendula, elriasztják a szúnyogokat

Tévhit. Bár valóban szépek és finom illatuk van, a szúnyogokat egyáltalán nem érdekli, mi van az ablakunk előtt.

A fokhagyma is véd ellenük

Tévhit. Hiába esszük meg vagy lógatjuk fel a nyílászárók elé, a szúnyogoknak nem szegi kedvét.

Hogyan védhetjük meg magunkat?

Ne hagyjunk az erkélyen, ablak előtt vízzel teli edényt, vödröket, ezek ugyanis tökéletes táptalajt biztosítanak a rovarok szaporodásához. Ha kinn vagyunk, fújjuk be a ruhánkat szúnyogriasztóval – a legjobb a gyógyszertárakban kapható, permetrint tartalmazó spray.

Lehetőség szerint szereljünk fel az ajtókra, ablakokra szúnyoghálót, így esélyt sem adunk a vérszívóknak, hogy bejöjjenek a lakásba.

A szúnyogok jobban szeretik az édes vért

Tévhit. A szúnyogcsípés szempontjából mindegy, hogy az édességek vagy a sós ételek megszállottjai vagyunk. Az azonban tény, hogy a koleszterinben gazdag vért jobban szeretik. Ha igyekszünk csökkenteni a vérzsír szintjét, akkor nagyobb eséllyel kerülnek el minket a szúnyogok is.

A nőket gyakrabban csípik meg

Tévhit. Kutatások bizonyítják, hogy a férfiak és a nők azonos arányban esnek áldozatul a mini vámpíroknak.

Baj, ha kaparjuk a csípést?

Ha megcsípett minket egy szúnyog, azonnal viszketni kezd a helye. Persze nem tudunk mást tenni, mint csak vakarjuk, vakarjuk és vakarjuk. Szakértők szerint azonban ezzel csak ártunk magunknak. A kezünkről ugyanis baktériumok kerülhetnek a sebbe, amelyek miatt akár el is fertőződhet. A piros duzzanat annak a jele, hogy a szervezetünk védekezni próbál. A szúnyogok ugyanis egy olyan anyagot fecskendeznek belénk, amely gátolja a véralvadást. Ez az anyag a legtöbb embernél allergiás reakciót vált ki, és viszketni kezd a folt.

Tegyünk a csípésre jeget vagy ecetet. De az antihisztamin tartalmú kenőcsök, gélek is enyhítik a kellemetlen viszketést. De a mentolos oldatok is csökkenthetik a kínjainkat.

A cigarettafüst elijeszti a szúnyogokat

Igaz is és nem is. A füst valóban távol tartja őket, mivel nem kedvelik, de ez csak ideig-óráig működik. A hatás térben és időben is korlátozott.

Csak a kenőcsök segítenek, ha megcsípett minket egy szúnyog

Tévhit. A nyál is tökéletesen hűsíti a duzzanatot, sőt, a fertőzés megelőzésében is segít. Ha egy kis sót is teszünk rá, akkor fertőtleníthetjük is a területet. De többféle stift is kapható, amelyekkel csak be kell kenni a csípés helyét.

Ultrahanggal elpusztíthatók a szúnyogok

Tévhit. Nem érzékelik az ultrahangokat, így minden ilyen módszerrel működő eszköz hasztalan a szúnyogokkal szembeni harcban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?