MANI

50 ezer forintot is bukhatsz, ha így parkolsz

A karácsonyi rohamban sûrûn előfordul, hogy nem találunk parkolóhelyet. Ilyenkor a kijelölt parkolón kívül, úgynevezett zöldfelületen letenni az autót a lehető legrosszabb ötlet. Ez ugyanis 50 ezer forintba is kerülhet.
  • Szerző: MZ/X

Általános igazságnak tekinthető, hogy minden nagyvárosban több gépjármű van, mint ahány parkolóhely.

Ebből adódóan sokan kénytelenek akár az út menti földes sávokat, illetve egyéb, zöldfelületnek minősülő területek igénybe venni parkolás céljából, mellyel azonban a legtöbb esetben szabályszegést követnek el - írja a D.A.S jogvédő iroda.

A KRESZ rendelkezéseinek értelmében járművel megállni az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. Vagyis a KRESZ szerint sem lehet például a mellette lévő, füves vagy földes területen megállni.

Aki mégis így tesz, az ellen az illetékes rendőrkapitányság nagy valószínűséggel szabálysértési eljárást fog indítani, aminek az eredménye egy vaskos csekk lesz. Ezt azonban egy jogi kiskapunak köszönhetően meg lehet úszni.

Éppen ezért az elmúlt években sok önkormányzat beleépítette a közösségi együttélés szabályairól szóló rendeletek szabályozásába a zöldfelületen történő parkolás szankcióit (például helyszíni bírság, kerékbilincs, az autó elszállítása).

Ez azt jelenti, hogy függetlenül attól, hogy a gépjárművezető hol lakik, járt-e már valaha életében azon a környéken, ahol leparkolt, minden esetben az adott önkormányzat rendelete alapján lehet megítélni, hogy a megállásért büntethetnek-e a közterület-felügyelők.

A már említett kiskapu

A rendőrség szabálysértési eljárásában nincs az üzembentartónak úgynevezett objektív felelőssége, a rendőrségnek a szabálysértést elkövető személyt kell megtalálnia. Ilyenkor a kocsi üzembetartóját felszólítják, hogy írásban vagy szóban tegyen vallomást arról, ki parkolt szabálytalanul.

Az üzembentartónak ilyenkor megvan arra a lehetősége, hogy tanúvallomásában megtagadja a válaszadást olyan kérdésekre vonatkozóan, amivel magát vagy egy hozzátartozóját bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésével vádolná. Ezzel a kör bezárul, a rendőrség nem tudja felderíteni az elkövető kilétét, bírságot vagy egyéb szankciót nem tud alkalmazni, az eljárást pedig meg kell szüntetni.

És ezeket olvastad már?