Létrehozva: 2017.03.29.

2017 elejéig megáll az építőipar esése

Bár az építõipar termelése még csökken, az alkalmazotti létszám és a szerzõdésállomány tekintetében pozitív irányba fordult az ágazat az Opten elemzése szerint.

Szerző P. Petra

Az építőipar közel 50 ezer céget és 160 ezer alkalmazottat foglalkoztató gigaágazat. Különlegessége, hogy a többi ágazathoz képest rendkívül érzékenyen reagál a gazdasági és társadalmi változásokra. Mivel a hazai cégstruktúra rendkívül elaprózódott és jórészt tőkeszegény, a szektor a kisebb negatív gazdasági változásokra is magas felszámolási aránnyal és cégfluktuációval reagál.

Közel két éve szenved az építőipar a központi beruházások visszaesése miatt, de úgy tűnik, a gazdasági fejlődés és a lakástámogatási programok lassan ellensúlyozni tudják az infrastruktúra fejlesztések csökkenését

– mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Az épületek építése ellensúlyozza az infrastrukturális beruházások hiányát

Az elmúlt évek nehézségeit megrendelés oldalról elsősorban a központi beruházások visszaesése okozta. A szektor szerződésállománya gyakorlatilag 2014 óta folyamatosan csökkent 2016 nyaráig. Látható volt, hogy a központi beruházok volumene hosszú távon nem fenntartható, így a jogalkotók a kereslet ösztönzésével – alacsony jegybanki alapkamat, Családi Otthonteremtési Kedvezmény – igyekeztek közvetett módon hatni a szektorra. Ezeknek az erőfeszítéseknek annak ellenére nem volt sokáig látszata, hogy az ingatlanárak évek óta felfelé mutató trendet követnek.

2016 során a szerződésállomány esése mellett egész évben folyamatosan zuhant a termelés volumene is, de már látható volt a szektoron belüli átstrukturálódás

– mondja Pertics Richárd. Az épületek építésének termelési volumene csökkenésből fokozatosan növekedési pályára állt. Bár a termelésben még nem sikerült ellensúlyozni az infrastruktúra fejlesztések esését, a szerződésállomány változása összességében már pozitívba fordult júniusra. Ez azért is rendkívül kedvező hír, mert évek óta először fordult elő, és hosszú távon pozitív kilátásokra enged következtetni.

Húsz százalékos a lemorzsolódás, de kevesebb az új felszámolás

Szintén pozitív hír az ágazatra nézve, hogy az alkalmazotti létszám stabilizálódni látszik. A júliusi adatok szerint 160 ezer fő a szektor alkalmazottainak száma, ami 1 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

2016 júliusában 225 céget alapítottak és 463 céget töröltek az ágazatban. A magas cégtörlési szám részben a konszolidáció eredménye, ugyanakkor az építőipar még mindig az egyik legfertőzöttebb ágazat. Az Opten Cégfluktuációs Indexe (mely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) 20 százalék körüli értékeket produkált júliusban is, így az ágazat szereplőinek továbbra is résen kell lenniük szerződéskötéskor.

További problémát jelent, hogy a megszüntetéshez vezető eljárások között még mindig 40 százalék körül van a felszámolások aránya, míg a többi szektorban 25-30 százalék körüli értékekkel találkozunk. Pozitív jelenség ugyanakkor, hogy az újonnan indult felszámolási eljárások száma messze elmarad a lezárultakétól. 2016 júliusában 82 újonnan induló felszámolási eljárás volt az építőiparban és 177 céget szűntettek meg felszámolás eredményeként.

Összességében bizakodók az elemzők

Pertics Richárd kiemelte, hogy a mostani tendenciát tekintve vélhetően 2017 elejéig megáll az építőipar esése, és a termelési volumenek is növekedési pályára állhatnak majd. Mindezek mellett talán még pozitívabb az a jelenség, hogy ezt a javuló trendet jórészt piaci folyamatok indukálják. Ezzel együtt az igazgató szerint nem szabad megfeledkezni az építőipar egyik legnagyobb problémájáról, a munkaerőhiányról, amire még nincs megnyugtató megoldás.

Szerző P. Petra

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

life.hu

Most lehet félnivalója Tom Cruise-nak: lánya, a 18 éves Suri boríthatja a bilit

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

mandiner.hu

Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

travelo.hu

Nem túl jó hír az Ausztriába igyekvőknek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!