MANI

12 tény, amit tuti nem tudtál a sörről!

Nincs is jobb, mint a hőségben legurítani egy pohár sört. Talán nem is gondolnánk, milyen régóta az emberiség egyik kedvenc szomjoltója - most azonban a Ripost elárul pár érdekességet, amit eddig nem tudtunk a folyékony kenyérről.
címkék:
  • Szerző: Ripost

1. A maláta, a komló, az élesztő és a víz elengedhetetlenek a sörfőzéshez.

Maláta: a gabonaféléket (árpa, búza) áztatják, csíráztatják, aszalják, majd a cefrézés (főzés) után ezekből az erjesztés során alkohol és szén-dioxid szabadul fel.

Komló: A komlót, többek között, a sör sterilizálása mellett ízesítésére használják. Rengeteg komlófajta létezik a világon, más az íze például egy európai vagy egy amerikai komlónak. Az előbbinek az aromái inkább fűszeresek, borsosak, esetleg virágosak, az amerikaiaké inkább kesernyés, esetleg citrusos ízvilágú.

Víz: a sör 90 %-a vízből áll, így minősége és kémiai összetétele is meghatározó a végső íz kialakulásában. Régen a környék vizeihez igazították sörüket a főzők. Napjainkban már vízkezeléssel bármilyen sörtípusnak megfelelő vizet elő tudnak állítani.

2. A legrégebbi sörrecept egy közel 4 ezer éves versből származik, ami a sumér isten, Ninkasi előtt tiszteleg és megemlíti az árpát, mint a sör elengedhetetlen alkotóelemét.

3. Az első ittas vezetésről szóló feljegyzés Kr.e. 2000-ből származik – Egyiptomból.

4. Az 1516-os sörtisztasági törvény kimondta, hogy a sör kizárólag maláta, komló, élesztő és víz felhasználásával készülhet.

5. Az első dobozos sör 1935-ből származik.

6. Az első hivatásos sörfőzők nők voltak.

7. A sör a harmadik legnépszerűbb ital a víz és a tea után a világon.

8. A brit sörfőzők Indiába akarták exportálni ale söreiket, ahhoz viszont, hogy az megőrizhesse a minőségét, extra komlót és alkoholt adtak hozzá – így jött létre a kesernyés India Pale Ale.

9. Több mint 400-féle sört különböztetünk meg.

10. Cenosillicaphobia: így hívják az üres söröspohár láttán érzett félelmet.

11. Idáig a világon a legtöbb sört fogyasztó nemzet Csehország volt, jelenleg Kína mutat minden eddiginél feltörekvőbb tendenciát a sörfogyasztást illetően.

12. A citromos sör ötlete egy élelmes német kocsmárostól származik: a nagy melegben a szomjas biciklisták gyakran betértek hozzá egy szomjoltó sörre, viszont előfordult, hogy a sörkészletek nem voltak elegendőnek a megfáradt vendégeknek, így a kocsmáros limonádéval öntötte fel a rendelkezésre álló, véges sörmennyiséget. Innen ered a citromos sör ötlete és neve is: a radler a német Fahrrad, azaz bicikli szóból származik.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?