2 hónapja

Így van most az elvonultan élő Máthé Erzsi

Hosszú idő óta először engedett látogatót magához.

Szerző Ripost

Az utóbbi években elvonultan él a világtól Máthé Erzsi. Nem is olyan régen, a pandémia ideje alatt vezetékes telefonon, ápolóján keresztül még el lehetett érni, és örömmel vette, ha a hogyléte felől érdeklődtünk, azonban hosszú hónapok óta nem szólal meg senki a vonal másik végén. 

A Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett színművésznő májusban ünnepelte 95. születésnapját, amit már csak otthon, a négy fal között, ápolójával töltött. A bámulatos életszeretetéről és akaraterejéről is híres művésznő nehezen mozog, egészsége megrendült, évek óta segítségre szorul. Egy évvel ezelőtt egy életmentő orvosi beavatkozáson esett át: a közel tíz éve beültetett pészmékere beállításra szorult. Információink szerint a nap 24 órájában mellette van ápolója, aki mindenben segíti az ágyhoz kötött művésznőt.

Fodor Zsóka egy csokor virágot vitt Máthé Erzsinek (Fotó: Bors)

A barátok, a pályatársak sem feledkeztek meg róla, bár egészségi állapota ritkán teszi lehetővé, hogy látogatót fogadjon. Fodor Zsóka azonban nemrégiben nála járt, és a Borsnak boldogan mesélt az együtt töltött időről. Közös háziorvosuk közvetítésével sikerült találkozniuk, és egy bő órát töltöttek együtt. 

Összeszorul a gyomrom, ha arra gondolok, mennyire kitörő boldogsággal fogadott. Rengeteget beszélgettünk, felelevenítettük a közös múltunkat, a sok emlék pedig könnyeket csalt a szemébe. A humora mit sem változott, szellemileg nincs rossz állapotban, még ha már nem is tud felkelni az ágyból. Jó érzés volt, hogy meg tudtam őt nevettetni, boldog vagyok, hogy él 

– mondta Fodor Zsóka, aki Máthé Erzsi születésnapja után járt nála utoljára, és látta, hogy a szakma nem feledkezett meg róla, zsúfolásig tele volt a szobája virágokkal és névjegyekkel. 

Kettejük ismeretsége a Nemzeti Színházban kezdődött, később pedig az Iván Iljics halála című tévéfilmben anya-lánya szerepet játszottak. 

Úgy jöttem el tőle, hogy megfogta a kezem, és azt mondta: Ugye, Erzsi, eljössz máskor is? Így búcsúztunk el egymástól 

– mesélte meghatódva Zsóka.

Pásztor Erzsi is aggódik Máthé Erzsiért, bár ahogy ő mondja, sosem voltak barátnők, inkább évtizedek óta őszinte rajongással tekint a művésznőre, amiről könnyek között mesélt a Borsnak.

Azt hiszem, a 90. születésnapján hallgattam végig egy rádiós riportot vele. Leálltam itthon a munkával, leültem, és végigbőgtem az egészet, mert annyira gyönyörűen mesélt. Olyan érzésem volt, hogy igazából az én életemről is beszél. Csodálatos embernek tartom a mai napig, és a jóisten adjon neki erőt, egészséget, hogy még sokáig éljen! Elmúlik az idő, megkopik az ember egészsége, ennek így kell lenni. De abban a ragyogó formájában kell az emlékeinkben megőrizni, ahogy láttuk a színpadon

 – fogalmazott Pásztor Erzsi.

 

 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!