Létrehozva: 2023.01.20.
Módosítva: 2023.01.20.

Továbbra is zavaros a lengyel-német viszony

A német külügyminisztert kritizálta a lengyel kormányszóvivő.

 

A lengyel kormányszóvivő közölte, országa nem kívánja megvitatni Németország azon elképzelését, hogy eltöröljék az országok vétójogát az EU-ban.

Az EU nem a német hegemónia megteremtésére  jött létre – mondta Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Lengyelország a német Annalena Baerbock német külügyminiszter szerdai nyilatkozatára reagált, amely szerint az Európai Unió nem engedheti meg magának, hogy  egyes tagállamok blokkoják a többség döntéseit. 

Annalena Baerbock német külügyminiszter Fotó: Facebook

Véleménye szerint "a minősített többségi szavazás mindannyiunk számára igazságosabb eredményhez vezethet".

A lengyel kormány egyáltalán nem járul hozzá ahhoz, hogy az Európai Unió szerződéseinek ilyen jellegű módosításait megvitassák. Az uniós jogban vannak olyan biztosítékok, amelyek lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy blokkolják az adott állam számára kedvezőtlen döntéseket, és ez az Európai Unió minden tagországát megilleti – mondta Müller egy sajtótájékoztatón.

.„Tudom, hogy időnként az olyan országok, mint Németország, valójában számítanak arra, hogy hegemón szerepet tölthetnek be az Európai Unióban, de az európai projektet nem úgy tervezték, hogy egy-két állam döntést kényszeríthet a többi tagországra a biztonsággal vagy a jóléttel kapcsolatos kulcsfontosságú kérdésekben” – tette hozzá.

Müller szerint egyes EU-országok ilyen magatartása miatt az Egyesült Királyság kilépett ebből az EU-ból . "Az ilyen kijelentéseket károsnak tartjuk, úgy gondoljuk, mert egyes országokban Európa-ellenes érzelmeket keltenek, és erre sajnos a legjobb példa az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból” – mondta.

A davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) helyezett nyomást az ukrán küldöttség Olaf Scholz német kancellárra. Szerintük a szövetségi kormány habozik dönteni arról, hogy Leopard 2 típusú tankokat küldjön Ukrajnának. Scholz kormányfő válaszában kifejtette, hogy országa „stratégiailag összefonódott” az Egyesült Államokkal, Franciaországgal, valamint más „barátokkal és partnerekkel” a fegyverszállításokkal kapcsolatosan – írta meg a hirado.hu.

Washingtoni katonai vezetők a napokban eligazítást tartanak az USA legnagyobb németországi támaszpontján, Ramsteinben a Kijevnek nyújtandó katonai támogatásról a hirado.hu szerint.

Kiemelték, Scholz kancellár hangsúlyozta, hogy Németország ezekben a kérdésekben „soha semmit nem tesz egyedül, hanem a szövetségesekkel közösen, különösen az Egyesült Államokkal összehangoltan” – akinek a kormányfő szerint kiemelten jelentős szerepe van Ukrajna szuverenitásának védelmében.

A davosi fórumon Volodmir Zelenszkij ukrán elnök is felszólalt videóhíváson keresztül, aki a tankszállítások felgyorsítását sürgette. Zelenszkij azzal érvelt, hogy minden perc, amelyet a nyugati szövetségesek annak átgondolásával töltenek, hogy küldjenek-e tankokat Ukrajnába, egyértelműen az orosz agresszor térnyerését segítik.

Kifejtették, nyugati szövetségesek ukrán kapcsolattartó csoportjának mintegy ötven védelmi minisztere tart megbeszélést a németországi ramsteini légitámaszponton az amerikai Lloyd Austin miniszter elnökletével, ahol a Kijevnek nyújtotta katonai támogatás koordinálását fogják megbeszélni.

Mint ismert, a hónap elején az Egyesült Államok és Németország közösen jelentették be, hogy Bradley és Marder harcjárműveket küldenek Ukrajnába. Egyes források szerint a hét végén hasonló döntés születhet.

The Guardian szerint az Európai Unió intézményei és az uniós tagállamok is fokozhatják a német szövetségi kormányra nehezedő nyomást. Mint írták, Lengyelország és Finnország is egyértelműen kijelentette, hogy Leopard 2-es harckocsikat küldene Ukrajna számára. Ehhez azonban a harckocsi német gyártójának engedélyére van szükség, aki a licensz alapján meghatározza, hogy továbbadható-e a fegyver – írták.

Megjegyezték, szintén ezt az irányvonalat képviselte legutóbbi felszólalásában Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki határozottan kijelentette, hogy támogatja a harckocsik küldését Ukrajna számára, mivel megfogalmazása szerint Oroszország az ukrán lakosság terrorizálásával akarja megtörni az ország ellenállását.

Charles Michel szerint „félre kell tenni minden aggályt, amely arra vonatkozik, hogy a harckocsiszállítások a háború eszkalációjához vezethetnek”, és a katari korrupciós ügyektől hangos Európai Parlament is harcias hangnemet képvisel.

Az uniós politikai testület 459 igen szavazattal, 93 ellenében és 85 tartózkodás mellett megszavazta azt a közös biztonság- és védelempolitikáról szóló jelentést, amelyben felszólítják a német kancellárt, hogy engedélyezze a Leopard 2-es tankok szállítását Ukrajna számára – olvasható a portálon.

Az Ukrajnát támogató országok pénteken találkoznak Németországban, hogy megvitassák a katonai támogatásokat.

A német fegyverek létfontosságúak Ukrajna túléléséhez – fogalmazott a dpa német hírügynökségnek adott interjúban vasárnap Olekszij Makejev berlini ukrán nagykövet. A diplomata arra kérte a német kormányt, hogy mielőbb szállítson országának Leopard 2 harckocsikat. „Kevés időnk van a tárgyalásra. Azt várjuk, hogy a szövetségeseink megértsék ezt és ennek megfelelően cselekedjenek” –hangsúlyozta. Több ország is tankszállítások mellett döntött az utóbbi napokban. 

Tank driving training of Slovak servicemen and women
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Január 20-án az Ukrajnát támogató nyugati országok a Németország nyugati részén fekvő Ramstein légi támaszponton találkoznak, hogy megvitassák az Ukrajnának az Oroszországgal szembeni harchoz nyújtott további katonai támogatást. Nagy-Britannia az első ország, amely bejelentette: nyugati gyártmányú harckocsikat fog szállítani Ukrajnának. Lengyelország és Finnország német gyártmányú Leopard 2 harckocsikat készül küldeni. A német kormány még nem foglalt állást a kérdésben. Makejev kijelentette, hogy Leopard harckocsik nélkül nem lesz lehetséges további, orosz megszállás alatt lévő területek visszafoglalása.

A német gyártású légvédelem segít nekünk a rakéták elfogásában, a német harckocsik pedig a segítségünkre lesznek további területek felszabadításában. Az orosz erők pedig kevesebb atrocitást fognak elkövetni – monda. A német fegyverek életeket mentenek meg

– nyomatékosította. A Rheinmetall német fegyvergyár közölte, hogy időbe telik, mire a harckocsikat le tudnák szállítani Ukrajnának. 

„Még ha meg is hozzák holnap a döntést, hogy szállíthatjuk a Leopard harckocsijainkat Kijevbe, a szállításra a jövő év elejéig várni kell” – mondta a Bild am Sonntag című lapnak Armin Papperger, a Rheinmetall elnök-vezérigazgatója.

A Rheinmetallnak huszonkét Leopard 2 harckocsija van, valamint nyolcvannyolc Leopard 1 modellje. Makejev ismételten hangoztatta, hogy Ukrajna helyettesítő háborút vív az összes támogatója érdekében. „Senki más nem harcol Oroszország ellen, csak az ukránok” – mondta. „Oroszország nemcsak Ukrajna, hanem Európa és az egész civilizált világ ellen harcol. Ebben a harcban az ukránok vannak a frontvonalon. Nem kérünk német vagy amerikai katonákat, csak fegyvereket” – tette hozzá a berlini ukrán nagykövet.

A világ 13 országában összesen 2000 német gyártmányú Leopard 2 tankot állítottak hadrendbe. Ezek exportengedélyének feloldását szeretné elérni Ukrajna, hogy hozzá juthasson az egyik legmodernebb és leghalálosabb harckocsikhoz. Olaf Scholz német kancellár már jelezte: zöld utat adnak a tankoknak, ha az Egyesült Államok is ad Abrams harckocsikat az ukránoknak.

Egy, a Sky Newsnak nyilatkozó elemző szerint a megoldást az Abramsek műszaki tulajdonsága bonyolítja: A kihívás az, hogy az amerikai Abrams tank 50%-kal több üzemanyagot használ, mint bármely európai társa, ezért hatalmas logisztikai kihívással kell szembenéznie annak, aki használja. Ráadásul ezek a tankok nagyon bonyolultak, nehezen kezelhetőek, rendkívül drágák, és hatalmas kiképzési terhet jelentenek. "Politikailag szinte biztos, hogy az amerikaiak azt mondják majd Európának: Eddig mi nyújtottuk a legnagyobb katonai támogatást, itt az ideje, hogy most ti lépjetek!"

Nem kell egyszerre küldeni a német és az amerikai harckocsikat – jelezte az új német védelmi miniszter. Ez az első jele annak, hogy valami megmozdult a német vezetésben az ukrajnai tankszállítások körüli tárgyalásokon.

Olaf Scholz kancellár kormánya eddig még nem engedélyezte német gyártmányú Leopard tankok exportját Ukrajnába, berlini források szerint ez attól függ, hogy Amerika elküldi-e Abrams tankjait. Arra a kérdésre azonban, hogy Abramset és Leopardokat egyszerre kell-e kiszállítani, Boris Pistorius védelmi miniszter azt mondta: "Nem tudok ilyen kikötésről."

Ez azt jelenti, hogy akár már ma megszülethet a megállapodás, amikor a NATO és 50 ország védelmi vezetői találkoznak a németországi Ramsteinben. Mivel ez év elején új orosz offenzíva várható, és a harckocsi-legénység kiképzése legalább 10 hetet igényel, a ramsteini találkozó lehet a nyugat utolsó esélye Ukrajna megfelelő felfegyverzésére.

Finnország és Lengyelország megállapodott abban, hogy Németország jóváhagyása esetén Leopard tankokat küldenek Ukrajnába, amelyeket a szakértők a háborúra legalkalmasabbnak tartanak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta a német kormányt, amiért az heztitál a Kijevnek megígért Leopard 2 típusú harckocsik szállításával.

„Vannak olyan helyzetek, amikor nem szabad habozni és polemizálni” – mondta Zelenszkij a davosi Világgazdasági Fórum résztvevőivel tartott videóbeszélgetés során.

„Véleményem szerint nem helyes stratégia, ha valaki azt mondja, hogy csak akkor adok tankokat, ha valaki más is ad”

Az ukrán elnök ezzel Olaf Scholz kancellár korábbi kijelentésére utalt, aki azt mondta: akkor enged zöld utat a német gyártmányú Leopard 2 harckocsik számára, ha az USA Abrams típusú harckocsikat szállít Kijevnek.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerint a német kormánynak napokon belül döntenie kell az újabb Leopard páncélosok Ukrajnába szállításáról, ellenkező esetben Varsó „maga veszi kézbe” a harckocsiszállítások ügyét.

Erről a The Wall Street Journal kijevi tudósítója, Jaroszlav Trofimov számolt be a Twitteren.

Az amerikai lap Morawieckit idézi, aki másodlagosnak nevezte, hogy Berlin hozzájárul-e a Leopard 2 típusú harckocsik szállításához.

Ukrajna csütörtökön is kérte a nyugati szövetségeseket, hogy küldjenek harckocsikat és légvédelem eszközöket Kijevbe – erről Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője írt a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Kijelentette, hogy ukrán életekkel fizetnek a fronton a külföldi fővárosokban folyó tárgyalások lassúsága miatt. Hangsúlyozta: „Nincs időnk, a világnak nincs annyi ideje (a késlekedésre)”.

A nyugati szövetségesek pénteken a németországi Ramstein légitámaszponton találkoznak, a tárgyalások középpontjában az áll, hogy Berlin engedélyezi-e Leopard 2 harckocsik szállítását Kijevbe az oroszok kiszorítása érdekében.

„Az Ukrajnának szánt harckocsik kérdését a lehető leghamarabb le kell zárni. Csakúgy, mint a további légvédelmi rendszerek kérdését”

– fejtette ki Jermak egy nyilatkozatában. Hangsúlyozta: „A lassúságért ukrán népünk életével fizetünk. Ennek nem szabadna így lennie”.

Hozzászólása Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a Világgazdasági Fórumon tartott szerdai videóbeszédében elhangzott felhívását idézi. Zelenszkij szerint a harckocsikat és a légvédelmi egységeket gyorsabban kell leszállítani, még mielőtt Oroszország a következő támadásait el tudná indítani.

A héten Nagy-Britannia növelte a nyomást Németországra azáltal, hogy

a nyugati országok közül elsőként nyugati gyártású harckocsikat küldött Ukrajnába.

Számos NATO-ország rendelkezik Leopard harckocsikkal, de azok Ukrajnának történő átadásához Németország jóváhagyása szükséges.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter elmondta, Kijev a Leopard 2 harckocsikkal rendelkező országokhoz – Görögország, Dánia, Spanyolország, Kanada, Hollandia, Németország, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Törökország, Finnország és Svédország – fordult azért, hogy szállítsanak ilyen harci eszközöket az ukrán hadseregnek.

London elkötelezett abban, hogy a győzelem eléréséig támogassa Ukrajnát az Oroszország indította háborúban – erősítette meg kedden Washingtonban a brit külügyminiszter.

James Cleverly a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában mondott beszédet. Megerősítette, hogy Nagy-Britannia harckocsikat szállít Ukrajnának, és hangsúlyozta: az orosz elnöknek, Vlagyimir „Putyinnak meg kell értenie, hogy támogatásunk hajthatatlan, és (…) katonái életének megmentése érdekében akkor cselekszik a legjobban, ha elfogadja álláspontunkat”.

A brit külügyminiszter néhány nappal azután érkezett Washingtonba, hogy Rishi Sunak miniszterelnök 14 Challenger-2 típusú nehéz harckocsi leszállítását ígérte meg Ukrajnának. James Cleverly kiemelte, hogy a harckocsik segítségével a keleti és a déli fronton kívánják erősíteni az ukrán ellenállást.

A külügyminiszter Washingtonban találkozik amerikai kollégájával, Antony Blinkennel, majd Kanadába utazik tovább hivatalos látogatásra.

Az amerikai kormány 125 millió dollárnyi segítséggel járul hozzá az orosz légicsapásokban megrongálódott ukrán elektromos hálózat helyreállításához, az összegből alkatrészeket és egyéb eszközöket szereznek be – közölte szerdán az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) vezetője.

Samantha Power a svájci Davosban rendezett Világgazdasági Fórumon jelentette be a támogatást, miután találkozott mások mellett Olena Zelenszkával, az ukrán elnök feleségével.

Az elképzelések szerint a forrásokból biztosítanák a kijevi vízművek és a kerületi távhőszolgáltatók tartalék áramellátását, de jutna belőle a gázturbinák, áramátalakítók és egyéb létfontosságú felszerelések pótlására is.

Az USAID szerint a forrásokat tavaly decemberben hagyta jóvá a washingtoni kongresszus a legutóbbi segélycsomag keretében.

A szófiai parlament péntek este nagy többséggel hatalmazta fel a kormányt arra, hogy fegyvereket küldjön Ukrajnának. A NATO-tagállam Bulgária mostanáig csak a katonai felszerelések javítását vállalta. Azt egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, pontosan milyen fegyverek szerepelnek a kormány által összeállított listán.

A washingtoni külügyminisztérium bejelentette, hogy az Egyesült Államok egy újabb katonai szállítmányban légvédelmi eszközöket, lőszereket és más hadi eszközöket küld Ukrajnának, nagyjából százmilliárd forint értékben.

Oroszország viszont Irántól vásárolna ballisztikus rakétákat, közölte hírszerzési információkra hivatkozva a brit védelmi minisztérium. Teherán augusztus óta több száz harci drónt szállított az orosz hadseregnek, megsértve ezzel a Biztonsági Tanács határozatát, állította szombaton az Egyesült Királyság ENSZ-nagykövete.  Oroszország következetesen tagadja, hogy katonai támogatást kapna az iszlám köztársaságtól.

Svédország és Észtország kormánya is bejelentette csütörtökön, hogy újabb katonai segélyt küldenek Ukrajnának.

Ulf Kristersson Stockholmban sajtótájékoztatón, Kaja Kallas pedig a Twitteren számolt be a döntésről. A svéd kormány bejelentése szerint a katonai segélycsomag értéke 4,3 milliárd svéd korona (152,6 milliárd forint), páncélozott gyalogsági járműveket is tartalmaz, emellett a védelmi erők előkészítik az Archer tüzérségi rendszer szállítását Ukrajnába.

A tüzérségi rendszerből 48 darab található Svédországban, azt azonban nem közölték, hogy ebből mennyit szállítanak Ukrajnába.

Az Archer tüzérségi rendszert Svédország és Norvégia fejlesztette ki, és a világ egyik legmodernebb önjáró lövege.

Nagy előnye, hogy részben automatizált, így a katonáknak nem kell minden lövés után újratölteni a fegyvert. A katonai segélycsomag részeként Svédország NLAW típusú páncéltörő fegyvereket és 50 darab, japán gyártmányú 90-es típusú harckocsit is küld.

„Az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás létfontosságú, az ország katonai igényei nagyban befolyásolják a döntéseinket” – közölte a svéd miniszterelnök sajtótájékoztatóján. A csütörtökön ismertetett katonai segélycsomagot megelőzően Svédország bejelentette, hogy 5 milliárd svéd korona (177,5 milliárd forint) értékű katonai és humanitárius segélyt küld Ukrajnába.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezért osztogatja el a vagyonát az egykori Nagy Ő, Jákob Zoltán

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

hirtv.hu

Nem akárki vett röplabdapályát a Balassi Bálint Gimnázium tanulóinak

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

vg.hu

Történelmi eső mosta le a térképről Dubajt

origo.hu

Idegesen reagált az új szerelméről szóló pletykákra T. Danny

travelo.hu

Jó hír! A 2024-es szezontól ingyenes lesz a SHO BEACH, a Kopaszi-gát strandja

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Joe Biden arra célozgatott, hogy kannibálok ették meg a nagybátyját

KÜLFÖLD

A háború Csehország egyik leggazdagabb emberévé tette a "fegyveripar urát"

KÜLFÖLD

"Jobb lesz nektek nélkülem!" – Szívszorító üzenetet hagyott hátra a csodálatos édesapa

KÜLFÖLD

Borzalom: ágyban evett az 5 éves kisfiú, ezért megölte a nevelőanyja