Létrehozva: 2022.10.26.

Genetikai manipuláció „ujjlenyomatát” találtak meg kutatók a koronavírusban

A COVID-19 világjárványt okozó vírus – SARS-CoV-2 – nem természetes eredetű, és nagy valószínűséggel laboratóriumban keletkezett – állították német és amerikai tudósok egy új kutatásban.

A jövőbeli világjárványok megelőzése érdekében fontos megértenünk, hogy a SARS-CoV-2 állatokról terjedt-e át közvetlenül az emberekre, vagy egy laboratóriumi baleset során történt ez meg – írják kutatók abban a tanulmányban, amit először a COVID-19-hez kapcsolódó kutatási dokumentumokat közlő bioRxiv nevű preprint szerveren jelent meg. Vagyis a tanulmány tudományos értékelése még nem történt meg. Valentin Bruttel, a német würzburgi egyetemről, Alex Washburne, az amerikai Selva Analytics kutatóközpontból és Antonius VanDongen, a Duke Egyetemről azt írta, hogy a Sars-CoV-2-ben genetikai manipulációk „ujjlenyomatait” találták. A cikk arról számolt be, hogy a három tudós egy restrikciós helynek nevezett visszatérő genetikai szerkezeti elemet talált, amelyet a vírus genomjának „összefűzésének” jeleként írnak le.

Covid koronavírus
Fotó: Pixabay

A vírus laboratóriumi előállításához a kutatók általában úgy alakítják ki a vírusgenomot, hogy hozzáadjanak és eltávolítsanak összefűzési helyeket, úgynevezett restrikciós helyeket. Az a mód, ahogyan a kutatók módosítják ezeket a helyeket, az in vitro genom-összeállítás ujjlenyomataiként szolgálhatnak

– állítja a tanulmány.

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy „ez a vírus 99,9 százalékban egy természetes vírus mesterséges, valószínűleg manipulált másolata” – mondta Bruttel a német n-tv-nek. A kutató vizsgálata során ahhoz hasonló manipulációkra bukkant, mint amelyeket naponta végez „főállásban”, hogy fehérje alapú gyógyszereket hozzon létre autoimmun betegségekre.

Bruttel, aki az immunológia területén doktori fokozattal rendelkezik, és idén Innovációs Díjjal jutalmazták, 2021 nyara óta dolgozik a tanulmányon, amikor először észlelt rendellenességeket a vírus genomjában. 

A kutató az ntv-nek elmondta, ez a minta egy gyilkos fegyveren lévő ujjlenyomathoz hasonlítható. 

 

Kimutattuk, hogy ilyen mintázat legalább tíz másik szintetikus RNS-vírusban is megtalálható, ezért rendkívül valószínűtlen, hogy pusztán véletlenül jelenjen meg a koronavírusban.

 

– fogalmazott Brutell, aki úgy gondolja, hogy ez a megállapítás csatlakozik a laboratóriumi baleset számos más nagyon egyértelmű mutatójához, amelyekről alig számoltak be. Ott van például a származási hely, Vuhan, amely messze van a dél-kínai denevérkolóniáktól, ahol a Sars-CoV-2 közeli rokonai fordulnak elő. Említést érdemel még a furin felület, amely először jelent meg ilyen vírusban, ez egy folt a vírus tüskeproteinjén, amelyről a kutatók úgy vélik, hogy a Sars-CoV-2-nek különösen magas fertőzőképességet biztosít. És ez az emberben is megtalálható, az ENaC-alfa fehérjében. „Tény az is, hogy az általunk leírt enzimeket korábban is használták denevérvírusok manipulálására Shi Zhengli vuhani laboratóriumában” – jegyezte meg a szakember.

Nem sokkal megjelenése után a publikációt több virológus is bírálta a Twitteren. Kristian Andersen, a kaliforniai La Jolla-i Scripps Kutatóintézet munkatársa mélyen hibásnak minősítette. Ugyanakkor Richard Ebright professzor a Rutgers Egyetemről, figyelemre méltónak tartja az előzetes előzetes publikációt, Francois Balloux professzor, a londoni University College Genetikai Intézetének igazgatója pedig egyetért az alapvető állításokkal.

Arra kérdésre, hogy nem vállal-e személyes kockázatot a publikációval, a kutató azt mondta:

„És az milyen kockázatot jelentene mindannyiunk számára, ha egyszerűen nem vitatnánk meg nyilvánosan egy ilyen megfigyelést? Csak nemrégiben hoztak létre egy kiméra vírust Bostonban német virológusok részvételével, amely valószínűleg egyesíti az eredeti Sars-CoV-2 magasabb halálozás arányszámát az Omikron vakcinákkal szembeni jobb ellenálló képességgel. A Sars-CoV-2 ráadásul sokszor kevésbé halálos, mint a legtöbb mesterségesen előállított vagy laboratóriumban manipulált vírus.”

Ráadásul Valentin Bruttel itt nem állt meg a válasszal!

„Rotterdamban például egy majdnem százszor halálosabb vírust úgy módosítottak a laboratóriumban, hogy valószínűleg nagyon könnyen átvihető emberről emberre. A mai technikai fejlődés lehetővé teszi a kutatók számára, hogy néhány hét alatt néhány ezer euróval vírust állítsanak elő nyilvános protokollok szerint, és ezt az új veszélyt is sürgősen meg kell vitatni a nagyközönség előtt.”

– szögezte le a würzburgi egyetem szaktekintélye.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nyolcéves eltiltást kapott a vb-n ezüstérmes magyar sportoló

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Bereczki Krisztián csak gépre kötve tud aludni

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

vg.hu

Valami súlyos történik az ukrán elnöki hivatalban: Zelenszkij kirúgta az egyik legfontosabb emberét

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

"Megfenyegetett a szomszéd, hogy reggel 7 és este 7 között legyenek csendben a gyerekek"

KÜLFÖLD

Flixbus-dráma: A sofőrök vitája vezethetett a halálos balesethez

KÜLFÖLD

Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt