1 hónapja

Sorra halnak meg a gyerekek - ez a gyógyszer a felelős

Négy halálos „gyógyszer” miatt adott ki figyelmeztetést a WHO.

Szerző Ripost

Több tucat gyerek halálát okozták szennyezett, köhögés elleni szirupok Gambiában. A készítmények veseelégtelenséget és halált okoznak, a WHO már vizsgálódik az ügyben.

köhögés, gyógyszer, méreg, afrikai,
Fotó: Tom Le Goff / Getty Images

Globális riasztást adtak ki négy köhögés elleni szirup miatt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állítása szerint a gyógyszerek összefüggésbe hozhatók 66 gyerek halálával Gambiában. A termékeket egy indiai cég, a Maiden Pharmaceuticals gyártotta, amely nem vállalt garanciát a készítmények biztonságára vonatkozóan – olvasható a WHO közleményében.

A BBC felkereste az üggyel kapcsolatban a gyártót, de nem kapott választ a kérdéseire.

A WHO a Promethazine Oral Solution, a Magrip N Cold, a Kofexmalin és a Makoff babaköhögés elleni szirupot azonosította.

A négy terméket főleg Gambiában árulták, de az Egészségügyi Világszervezet szerint nem hivatalos piacokon más országokban vagy régiókban is terjeszthették. A felsorolt gyógyszereket senki se használja, mivel súlyos sérülést, akár halált is okozhatnak, különösen gyerekeknél.

A WHO akkor kezdett el vizsgálódni a készítményekkel kapcsolatban, miután Gambia egy népszerű turisztikai célpontján az egészségügyi hatóságok július végén egyre több akut vesekárosodást észleltek az öt év alatti gyerekeknél – olvasható a Világgazdaság oldalán.

Az ország kormánya azóta felfüggesztette az összes paracetamoltartalmú szirup használatát.

A lakosságot arra kérik, hogy szükség esetén tablettát használjanak.

A WHO laboratóriumban vizsgálta meg a négy gyógyszert, és megállapította, hogy az emberi szervezet számára káros mennyiségű dietilénglikolt és etilénglikolt tartalmaznak. A készítmények így mérgezők.

Has- és fejfájást, hányást, hasmenést, vizeletürítési képtelenséget és akut vesekárosodást okoznak, ami akár halálhoz is vezethet.

A WHO közölte, hogy az indiai Központi Kábítószer-ellenőrzési Szervezet állítása szerint a gyártó hivatalos úton csak Gambiába szállított a szennyezett gyógyszerekből. Ennek ellenére az ENSZ egészségügyi ügynöksége óvatosságra int, mivel a gyártó más termékek előállításához is felhasználhatta a szennyezett alapanyagokat, amiket akár exportálhatott is más országokba.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!