KÜLFÖLD

Szerző WM

3 hónapja

Német Albérlők Szövetségének elnöke: milliók nem tudják majd kifizetni a fűtésszámlájukat

Komoly megélhetési válság fenyegeti Németországot.

A Német Albérlők Szövetségének (DMB) elnöke egy friss interjúban arról beszélt, hogy az elszabadult energiaárak miatt sokan nem fogják tudni fizetni a gázszámlájukat. Lukas Siebenkotten úgy véli, hogy azok vannak a legnagyobb bajban, akik éppen annyit keresnek, hogy az állami segélytámogatás már nem jár nekik. 

Lukas Siebenkotten
Fotó: Getty Images

Átkozottul sok, akár több millió háztartás is nagy bajban lehet

– adta ki a figyelmeztetést a DMB első embere, aki szerint csak akkor kerülhető el a katasztrófa, ha jelentősen megemelik a lakhatási támogatásban szereplők felső bérhatárát. A szakember úgy véli, az lenne a legjobb, ha a háztartásonként nettó 5000  euró alatt keresők támogatásban részesülnének. Siebenkotten másik követelése pedig arról szól, hogy azon albérlők, akik a magas rezsiszámlákat nem tudják fizetni, kapjanak részletfizetési lehetőséget, és legyen két évük arra, hogy rendezzék tartozásaikat. 

Magyarországon marad a rezsicsökkentés – A rezsicsökkentést 2014-ben vezette be a kormány. A program nagyban hozzájárul a magyarok jólétéhez és az ország fejlődéséhez. A szomszédban zajló háború és az elszabaduló energiaárak miatt májusban létrejött a rezsivédelmi alap, majd július közepén energia-vészhelyzetet hirdetett a kormány. A vészhelyzet kihirdetése során a kormány egy hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el annak érdekében, hogy továbbra is biztosított legyen a rezsicsökkentés a magyar lakosság számára. Míg Európában hatalmas káosz van és a lakosságnak egyre nagyobb terhet jelent a rezsi fizetése, addig a magyar családokat továbbra is megvédi a rezsicsökkentés. A kormány számításai szerint a jövőben a háztartások 2/3-a továbbra is a megszabott átlag alatt fogyaszt majd, így a nagy többségnek egyáltalán nem fog drágulni a rezsiszámlája. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!