KÜLFÖLD

Szerző Ripost

1 hónapja

Gázhiány miatti pánik: zsákszám viszik a szenet a berliniek

Hetek óta 30 fok felett van a hőmérséklet, de a német fővárosban a gázhiány miatt egyre többen halmoznak fel szenet fűtésre.

Úgy tűnik, hogy a gázhiány miatti pánik felvitte a keresletet a fekete gyémánt, vagyis a szén iránt, derül ki az energinews cikkéből. Az ukrajnai háború és az uniós szankciók okozta orosz gázhiány nem várt reakciót váltott ki a berliniek körében. Sokan rendelnek szenet, hogy azzal fűtsenek, mondván: hiába környezetkárosító begyújtani a kályhába, még mindig jobb, mint fázni.

Egy évszázados "tüzépes" családi vállalkozás 46 éves tulajdonosa, Frithjof Engelke azt mondja, „a nyaralásra még várni kell". Neki kell felvennie a rendeléseket, megszerveznie a kamionos kiszállításokat – októberig ütemezve –, és elő kell kell készítenie a terméket azoknak, akik közvetlenül a raktárába érkeznek szenet vásárolni. Így aztán egy forró augusztusi napon ömlesztett szenet mér és zsákol, majd raklapokra rendezi a zsákokat, és várja a vásárlókat.

Dartmoor,England,February,2020.,Burning,Fossil,Fuels,In,The,Home.
Fotó: Shutterstock

Berlinben 5-6 ezer háztartás még mindig szénnel fűt, ami persze a körülbelül 1,9 millió lakás nagyon kis része. A közelmúltban azonban új vevők is feltűntek a kereskedőnél.

Akinek van otthon gázfűtése, de kályhája is, az most szenet szeretne – mondja Engelke.


Korábban idős emberek vásároltak nála, akik régi, soha fel nem újított házakban élnek, vagy a régi kályhákból áradó meleg szerelmesei. Jean Blum az egyikük. Az 55 éves férfi 25 kg-os, fekete gyémánttal teli zsákokat rakott az utánfutójába.

Gázhiánytól tartva, zsákban viszik a meleget

„Évek óta először veszek szenet” – mondta az AFP-nek. 

Az otthonát alapvetően gázzal fűti, de néha azért begyújtotta a kályháját is, de csak fával. A gázár drágulásával, amely októbertől súlyosbodik, valamiféle védelmet remél attól, ha bespájzol szenet is.

"Még ha ez árt is az egészségnek, akkor is jobb, mint fázni" - véli.

Bár 30%-kal többe kerül, mint korábban, a szén még mindig olcsóbb, mint a fa, amelynek ára több mint a kétszeresére nőtt.

„Aggódok, kíváncsi vagyok, lesz-e elég gáz mindenkinek” – teszi hozzá.


A szén reneszánsza
A német kormány már döntött a szénerőművek használatának növeléséről, a szénbányászat növeléséről, hogy garantálja iparának óriási villamosenergia-szükségletét.

Garzweiler,,Germany,-,August,15,2015:,Open,Cast,Mine,Short
Fotó: Shutterstock

Csakhogy emiatt sok fővárosi kis szénkereskedőnek már nincs mit eladnia.

„Félek a téltől” – vallja be Engelke.

 Jelenleg az emberek viszonylag nyugodtak, amikor megtudják, hogy legalább két hónapot kell várniuk a szállításra, mondja.

A dolgok drasztikusan másképp fognak alakulni, ha kint kezd hideg lenni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!