KOMPOST

„Egyszerűen eltűntek az emberek” – most jelentették be a tudósok, hátborzongató dologra bukkantak

Elképesztő felfedezést tettek a tudósok, több ezer éves titok derült ki.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Egy friss tanulmány alapján egy korábbi építmény része lehetett a Stonehenge néhány kőtömbje – írja az MTI a BBC-re hivatkozva. A szakemberek a walesi Preseli-hegységben fekvő Waun Mawn nevű kör alakú struktúra maradványait vizsgálták.

Stonehenge titka

A walesi kőkör, amely a harmadik legnagyobb ilyen típusú építmény Nagy-Britanniában, 110 méter átmérőjű, pontosan akkora, mint a Stonehenge-et körülvevő árok. Mindkét építményt a nyári napfordulókor felkelő naphoz igazították. A világörökségi helyszín monolitjainak egy részét ugyanabból a kőtípusból faragták, mint a walesi lelőhely bizonyos tömbjeit.

A szakértők szerint a Stonehenge egyik granulitoszlopja jól illeszkedik a Waun Mawn egyik gödrébe, ami azt sugallja, hogy a monolit eredetileg a Preseli-hegységben emelt építmény része volt.

Hogyan épült Stonehenge?

A kutatók már korábban megállapították, hogy a Stonehenge építéséhez első körben használt, kisebb granulitokat 240 kilométerről, a modern Pembrokeshire területéről szállították a mai Wiltshire-be. A mostani felfedezés azt sugallja, hogy a Waun Mawn köveit a Preseli-hegység régiójából elvándorolt emberek hozhatták magukkal a területre, ahol aztán újra felállították őket.

A Waun Mawn helyén ma már csak négy monolit áll, de 2018-ban olyan lyukakat fedeztek fel a lelőhelynél, amelyekben egykor kőtömbök lehettek. A gödrökből vett minták elemzése azt mutatta, hogy az építményt időszámítás előtt 3400 körül emelték.

Eltűntek az emberek

A friss eredmények megerősítik, hogy a régió fontos és sűrűn lakott terület volt az újkőkorszakban, egészen időszámítás előtt 3000-ig, amikor megszűnt az élet a térségben.

„Mintha egyszerűen eltűntek voltak az emberek. Többségük talán elvándorolt, és magukkal vitték a köveiket, őseik emlékét” – mondta Mike Parker Pearson, a University College London munkatársa.

A granulitok felállításának idejére datálható stonehenge-i sírok maradványainak elemzése segíthet alátámasztani ezt az elméletet. A szakemberek szerint mivel a Stonehenge kőtömbjeinek csupán kis része köthető közvetlenül a Waun Mawnhoz, ezért valószínű, hogy egyéb körépítmények monolitjait is elhordták annak idején a mai Wales területéről.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?